Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Задното крило на Мерцедес е издържало новия тест на ФИА

Задното крило на Мерцедес е издържало новия тест на ФИА

3499
0
Мерцедес
снимка: Майкъл Потс

Задното крило на Мерцедес е издържало новия тест на ФИА. Изпитанието е било с 2 тежести от по 35 кг, поставени на две различни позиции. Информацията е дадена от Мерцедес и е цитирана от немски и нидерландски източници.

Уикендът за Гран при на Катар бе арена на подновената разправия относно легалността на задното крило на F1 W12

Кристиан Хорнер дори заплаши, че ще подаде протест срещу съперниците. В Ред Бул смятат, че Мерцедес използва система, позволяваща намаление на челното съпротивление дори при затворен DRS. Хорнер посочи, че доказателство за това са „score marks“ по страниците крилото. Използваният израз може да означава следи като от прегъване/, свивки или драскотини. Сред представители на медиите се разпространяваха снимки на предполагаемите белези. Тото Волф заяви, че няма такова нещо и на Ред Бул им се привиждат призраци.

Хорнер изрази задоволство по време на уикенда в Катар от това, че ФИА въвежда нови тестове за задните крила.

„Наистина се радваме, че те са проактивни по отношение откриването на факти. Тестът ще е дърпане надолу на крилото, тоест в задната му част ще бъде приложена тежест. Мисля, че е ще е повече от 20 кг. Вероятно ще е нещо от порядъка на 70-80 кг, разпределени в различни точки и ще се увеличава поетапно. Тоест ще може да се измери огъването“, заяви Хорнер.

Шефът на Ред Бул добави, че отборът му има опасения не толкова за Лосаил, колкото за Саудитска Арабия и Абу Даби

Тото Волф отговори, че задното крило на F1 W12 е напълно легално и не се притеснява от тестовете. Посочи, че е било проверявано вече 14 пъти през сезона, ФИА разполага с всичките му чертежи и няма проблем ако желаят да го нарежат на парчета. Дори подхвърли, че може да прати едно в Милтън Кийнс, за да го проучват.

Новите тестове са проучващи и експериментални. Дори някое задно крило да не издържи на изпитанието, последствия няма да има. Има очаквания обаче техническата директива, издадена по-рано този сезон по повод предишната разправия за задни крила – тогава от Мерцедес обвиняваха Ред Бул, че техният елемент е нелегален – да бъде допълнена преди старта в Джеда.