Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Зайдл отива в Заубер/Ауди?

Зайдл отива в Заубер/Ауди?

1024
0
Андреас Зайдл
Андреас Зайдл; снимка: Макларън

Андреас Зайдл ще напусне Макларън, за да стане главен изпълнителен директор на Заубер, чийто екип ще е заводски отбор на Ауди във Формула 1 от 2026 г. Информацията е на racingnews365.com. Част от задълженията на Зайдл ще са тези на Фредерик Васьор, за когото днес бе официално обявено, че напуска Хинвил, за да стане шеф на Ферари в F1.

46-годишният Зайдл ръководи Макларън в Гран при от началото на 2019 г. Преминаването му в Заубер може би е продиктувано от факта, че има предишен опит във Фолксваген Груп

Той бе шеф на Порше в LMP1 при спечелването на три поредни 24 часа на Льо Ман от 2015 до 2017 г. Освен това се познава с настоящия главен изпълнителен директор на Ауди Маркус Дюсман. Двамата са работили заедно в Заубер, когато швейцарският екип си сътрудничеше с BMW.

Това е поредното разместване сред шефовете на отбори тази зима. Пилотите за сезон 2023 във Формула 1 са ясни, но пък сред ръководителите на отбори станаха редица рокади. Матия Биното подаде оставка от Ферари. Фредерик Васьор ще го замести. Снощи бе оповестено, че Йост Капито си тръгва от Уилямс и от Гроув също трябва да назначат нов шеф на екипа. Понастоящем не е ясно кой може да застане начело на Макларън и Уилямс. Веднага след новината за Капито обаче се появи слух, че може да отиде в Хинвил.

За Биното пък се говори, че от Ауди искат да го привлекат толкова, че са готови да му платят дори за периода, когато няма да има право да постъпи на работа в друг отбор от Формула 1

Твърди, се че от компанията са му предложили поста на технически директор за периода на изграждане на екипа до 2026 г. Не се споменава какви допълнителните възможности за развитие може да има. Комбинацията със Зайдл би била особено интересна. И двамата са инженери, но германецът като че ли се справя по-добре с мениджмънта, отколкото Биното.