Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Зак Браун е уверен, че F1 ще проведе 20 старта през сезон...

Зак Браун е уверен, че F1 ще проведе 20 старта през сезон 2021

1222
0
Зак Браун, Андреас Зайдл
Зак Браун и Андреас Зайдл; снимка: Макларън

Някои надпревари ще отпаднат от настоящия календар на Формула 1, убеден е Зак Браун. Според шефа на Макларън Рейсинг през 2021 г. ще се проведат поне 20 състезания. Календарът, който е рекордно дълъг в историята на спорта, се състои от 23 старта. Президентът и CEO на F1 Стефано Доменикали неколкократно спомена от началото на годината досега, че намерението е той да бъде изцяло изпълнен. Това обаче може да се окаже невъзможно поради независещи от Формула 1 причини.

„Смятаме, че (пандемията) ще има влияние. Календарът вече се промени веднъж. Според мен спортът свърши страхотна работа, провеждайки 17 надпревари за половин година (през 2020-та). Прекрасно е, че сега започнахме да се състезаваме още през март.“

„Мисля, че ще загубим едно-две състезания. Съвсем не толкова отдавна календарът се състоеше от 15, 16, 17 или 18 старта. Така че ако направим 20, то това ще е съвсем нормален сезон“, обясни Зак Браун

Американският мениджър на Макларън Рейсинг допълни, че трябва да се следи развитието на пандемията и ваксинациите в отделните държави.

„Уверен съм, че ще съберем 20 състезания от март до декември“, каза още той.

Последните слухове около календара поставят под съмнение Гран при на Канада. Организаторите от пистата „Жил Вилньов“ вече започнаха някои подготвителни работи. Провеждането на състезанието обаче зависи от решение на местното правителство, което се очаква да бъде взето скоро.

Други състезания извън Европа също са под съмнение. Не е ясно какви ще са условията за пътуване до Съединените щати и Мексико по-късно тази година. В Бразилия ситуацията с разпространение на коронавируса също все още е тежка. Там има и затруднения с изпълнението на договора с новия промоутър. Съдия спря действието на контракта, докато върви проверка за предоставянето на общински средства за надпреварата на пистата Интерлагос в Сао Пауло.

Вече се говори, че ръководството на Формула 1 обсъжда с Истанбул парк старт на трасето в Турция. То, както и Имола и Портимао, където ще са втори и трети кръг от сезон 2021., влезе в миналогодишния календар вследствие на пандемията от COVID-19.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FORMULA 1® (@f1)