Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Зак Браун потвърди, че от Макларън са водили разговори с Фолксваген Груп

Зак Браун потвърди, че от Макларън са водили разговори с Фолксваген Груп

2018
0
Ландо Норис, Даниел Рикиардо, Макларън
Ландо Норис и Даниел Рикиардо; снимка: Макларън

От Макларън са водили разговори с Фолксваген Груп, потвърди главният изпълнителен директор на компанията от Уокинг Зак Браун. Нищо обаче не е било договорено, допълни американският мениджър.

Присъединяването на марките от концерна VW Груп Ауди и Порше към Формула 1 е тема на дискусии от години. Нещата станаха особено сериозни през сезон 2021, когато представители на двата бранда участваха в разговорите, по време на които бе договорена концепцията за новите задвижващи системи за Гран при. И до настоящия момент обаче няма яснота дали Ауди и Порше – само едната или и двете марки – ще влязат в спорта. Според последна информация, публикувана от Франкфуртер Алгемайне Цайтунг, от Инголщадт били готови да дадат оферта за цялата Макларън Груп. От Порше водели разговори с Ред Бул. Сега се очаква решение да бъде взето до края на февруари.

Зак Браун
Зак Браун; снимка: Макларън

„Чувам, че те (Фолксваген Груп – б.р.) ще правят нещо с Ред Бул от страна на Порше. Мисля, че са говорили с доста хора на грида и както можете да си представите, ние също сме водили диалог с тях. Но в кратко- и средносрочен план сме доволни от ситуацията при нас“, заяви Зак Браун

„Сега ще изчакаме да видим дали ще влязат в спорта, защото не мисля, че е взето окончателно решение. Дори да го сторят, ние имаме договор до края на периода, през който ще се използват настоящите задвижващи системи. Разбира се, ще преценим къде се намираме, кой е в спорта и след това ще решим какво ще правим от 2026-та нататък.“

Информацията за разговори между Ауди и Макларън се появи в края на сезон 2021 в британското списание Аутокар. Тогава от Уокинг опровергаха публикацията.

Ред Бул пък придоби правата върху интелектуалната собственост върху задвижващата система на Хонда и създаде Ред Бул Пауъртрейнс. Компанията все още е в процес на организация. Агрегатите за Ред Бул и Алфа Таури ще се правят и този сезон в развойния център на Хонда в Сакура. Интерес от Милтън Кийнс към Порше обаче има отдавна.