Начало Избрани Зак Браун подкрепя ограничаването на политическите изявления на пилотите

Зак Браун подкрепя ограничаването на политическите изявления на пилотите

614
0
Зак Браун, Макларън
Зак Браун, снимка Макларън

Зак Браун подкрепя последните промени на ФИА. Главният изпълнителен директор на Макларън приветства решението на федерацията да ограничи политическите изявления на пилотите от F1 по време на състезателните уикенди.

ФИА наскоро измени своя Международен спортен кодекс. Сега той включва разпоредба, забраняваща на пилотите да изразяват или показват политически, религиозни и лични изявления. Единственото изключение е всички тези прояви да са били предварително одобрени от федерацията.

Решението на ръководния орган бе взето след няколко години на наблюдение. През този период излязоха на преден план политическата и екологичната активност на дадени състезатели от F1. Сред тях се открояваха Люис Хамилтън и Себастиан Фетел. Бившите световни шампиони използваха платформата на Формула 1, за да разобличават редовно несправедливостта, неравенството или проблемите, свързани с изменението на климата и други подобни.

Зак Браун признава, че позицията на ФИА е доста сложна. Според американеца, някои теми заслужават да бъдат поставени под светлината на прожекторите и да бъдат обсъждани публично.

„Трудно е, нали така? Някои от темите са наистина добри, други са противоречиви, трети са поляризиращи“, сподели Браун през ESPN.

„Като цяло искаме да бъдем спорт, който прави добро. Просто трябва да намерим баланс. Не искам да превръщаме всяко начало на състезанието в нов политически дневен ред за някого. Не смятам, че това е здравословно, тъй като може да отклони вниманието от това, за което всички са се настроили. Все пак зрителите искат да гледат Гран при, а не някакви политически прояви“, добави главният изпълнителен директор на Макларън.

Зак Браун е сигурен, че ФИА е направила правилния ход. Американецът също така е доволен, че федерацията все пак е оставила „отворена врата“ за пилотите и отборите. Така те ще могат да говорят с ФИА открито ако имат някакъв проблем, който не може да бъде разрешен.

„Това не беше: „Не можеш да го направиш“, или „Не можете да го направите без наше разрешение.“ Радвам се, че ФИА поне остави вратата отворена.“

„Всеки има право на свобода на словото. Но на моменти нещата излизаха извън контрол с толкова много политически съобщения. На практика те отвлича вниманието от самия спорт.“

„Пилотите могат да правят подобни неща в свободното си време. Затова смятам, че е в правото на F1 и ФИА да кажат какъв кодекс на поведение трябва да се спазва по време на уикенда за Гран при. От понеделник до петък всеки може да прави каквото си поиска, но по време на уикенда на Гран при винаги има най-много камери пред състезателите.“

Мнозина смятат, че ФИА следва курса, който бе начертан от ФИФА. Международната футболна федерация наскоро забрани на футболистите и официалните лица да носят лентата на дъгата „One Love“ по време на Световното първенство по футбол в Катар.

„Не съм сигурен дали това не е предизвикано от нещо. Честно казано нямам представа дали не е заради Световната купа. Там този въпрос се обсъжда доста често“, каза Браун.

„Политиката е сложна по природа. На макроравнище ФИА вероятно се опитва да избегне именно това и да не допусне F1 да се превърне в политическо огнище на различни теми. Но някои от тези теми са прокълнати без значение дали ги обсъждаш или не.“

„Според мен те се опитват да не превръщат F1 в политически спорт. Нека всички просто да се състезаваме и да се съобразяваме с мястото, където се състезаваме.“

„В този свят няма никакви универсални политически партии или политически програми. Лично аз вярвам, че има добър начин чрез който всеки отбор и пилот да пренесе своите ценности по начин, който не е толкова противоречив“, каза главният изпълнителен директор на Макларън.

„Това се превръща в актуална тема във всички спортове. Всичко започна в НФЛ, където играчите коленичиха преди началото на всеки един мач. Наскоро пък имаше ленти на ръцете в Катар. Лично аз смятам, че тези неща могат да накарат зрителите да се отклоняват от спорта. Именно тук трябва да помислим добре намерим правилния баланс между спорта и политиката“, заключи Зак Браун.