Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Зак Браун продължава да подкрепя кандидатурата на Андрети за F1

Зак Браун продължава да подкрепя кандидатурата на Андрети за F1

516
0
Зак Браун
Зак Браун; снимка: Макларън

Зак Браун продължава да подкрепя кандидатурата на Андрети за F1. Главният изпълнителен директор на Макларън вярва, че добавянето на още един отбор на стартовата решетка ще донесе значителни ползи за спорта. Браун се позова на по-голямата гледаемост, по-сериозната ангажираност на феновете и по-конкурентната състезателна среда.

Андрети продължава да прави всичко възможно, за да влезе в F1. Американският отбор обедини усилия с GM и по-специално Кадилак, след което подаде кандидатура за присъединяване към световния шампионат, която бе одобрена от ФИА

Одобрението от ФИА обаче не означава, че Андрети може да се присъедини към решетката в F1. Американците трябва да постигнат комерсиално споразумение с F1, както и одобрението от 10-те тима на стартовата решетка.

Повечето отбори в F1 са категорично против разширяването на грида и добавянето на още отбори. Техните опасения произтичат от потенциалното намаляване на приходите от наградния фонд и възприетите предизвикателства при приемането на допълнителен екип.

В стремежа си да успокои тези опасения, Андрети получи допълнителна подкрепа от GM. Американският производител се регистрира като доставчик на двигатели от сезон 2028. Разбира се, това може да даде значителен тласък на стремежите на Андрети за участие в F1. Добавянето на нов доставчик на двигатели може също така да внесе нова динамика и съперничество в спорта.

Дебатите за влизането на Андрети във Формула 1 продължават с пълна сила. Зак Браун е един от малкото хора, които изразиха безрезервна подкрепа към американския тим. Не е тайна, че американецът е близък приятел с Майкъл Андрети и дори общо участие с него в отбор от Supercars. Подкрепата на Браун е от голямо значение, тъй като той има стратегическа перспектива и дълбоко познава спорта.

Наскоро Зак Браун направи подробен преглед на „плюсовете и минусите“ на приемането на Андрети Кадилак в редиците на F1.

„Плюсовете са, че те могат да помогнат за увеличаването на пая“, обясни Зак Браун в подкаста „Track Limits“.

„В този пай могат да бъдат преди всичко феновете, приходите от телевизията и повишената видимост на даден пазар. Всичко това помага за привличането на повече спонсори и подобряването на вълнението на пистата.“

„Недостатъкът е, ако паят не стане по-голям. Тогава просто се дели един и същи по размер пай. Лично според мен там се намират по-голямата част от отборите“, добави CEO-то на Макларън.

Андрети все още не е започнал преговори с ФОМ. Миналия Стефано Доменикали предположи, че ще отдели време, за да прецени правилно кандидатурата на Андрети. Италианецът добави, че не бърза да се произнесе за съдбата на американския екип

„Има процес от търговска страна в това отношение. Когато сме готови, ще дадем отговор. Не изпитваме никакъв натиск. Трябва да свършим правилната работа, това е наше задължение“, каза Доменикали.

Зак Браун добави, че за момента никой не е информиран каква е ситуацията с преговорите между Андрети и ФОМ.

„Всички ние не сме толкова информирани за това какво е действителното предложение, така че всеки има собствено мнение по този въпрос“, обясни Браун. „Честно казано съм видял конкретно какво е било представено на масата.“

„Моето мнение е, че стига да е полезно за спорта – да доведе повече фенове, да донесе повече приходи, да донесе по-добри телевизионни договори или каквото и да е – ако това прави пая по-голям, предпочитам да имам една единадесета от пая, който е 1000 пъти по-голям, отколкото една десета от този, който е 100 пъти по-голям.“

„Но в крайна сметка отборите нямат право на глас по този въпрос, така че просто зависим от F1 и ФИА. Те трябва да вземат това решение. Мисля, че всеки има мнение, но не всеки е толкова запознат с това какво всъщност е предложението на Андрети“, завърши Зак Браун.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Track Limits (@tracklimits)