Начало MotoGP News Започна преасфалтирането на пистата Рикардо Тормо

Започна преасфалтирането на пистата Рикардо Тормо

136
0
пистата Рикардо Тормо, Валенсия
снимка, Мишлен

Започна преасфалтирането на пистата Рикардо Тормо. Работата по подобряването на настилката започна миналата седмица. Очакванията са тя да завърши в края на август. Целта на този ремонт е подобряване на състоянието на трасето във Валенсия преди старта от MotoGP, който ще се проведе през ноември.

Рикардо Тормо е една от най-добре познатите писти в календара на MotoGP. Трасето приема първия си старт от MotoGP през 1999 г. Оттогава то е неизменна част от календара на световния шампионат по мотоциклетизъм на ФИМ. Пистата е с дължина 4.005 км и е разположена до град Валенсия. Освен MotoGP, тя приема състезание от различни автомобилни и мотоциклетни шампионати, както и тестове

Работата по трасето тече с пълна сила. Няколко машини вече фрезоваха най-горния слой на асфалта на трасето във Валенсия. През последните няколко седмици пък бяха извършени топографски проучвания. Благодарение на това успяха да се установят дупките, неравностите, пропаданията и малките места за натрупване на вода, които трябва да бъдат обработени преди нанасянето на новата настилка.

Най-много работа ще бъде свършена около завой №1 и завой №14. Те носят имената на бившите състезатели Адриан Кампос и Хорхе Мартинес Аспар. Там ще бъде извършено по-дълбоко фрезоване и разрушаване на сегашните бордюри. На тяхно място ще бъдат изградени нови и по-широки такива. Те са с нов формат, предложен от Международната федерация по мотоциклетизъм (ФИМ) и одобрен от Федерацията по автомобилни състезания (ФИА). Освен това част от дренажната мрежа ще бъде обновена, за да се осигури по-бързото оттичане на водата.

„Сегашният асфалт се отличаваше с качеството си по отношение на сцеплението, както на сухи, така и на мокри повърхности. Новият асфалт ще ни позволи да подобрим още повече дренажа, водата и издръжливостта на асфалта, за да постигнем възможно най-високите нива на безопасност“, каза спортният директор на пистата край Валенсия Габриел Беруга.

Тазгодишният състезателен уикенд във Валенсия ще се проведе от 24 до 26 ноември. Трасето отново е домакин на последния кръг от сезон 2023 в MotoGP.