Начало Автомобили Започна производството на втория изцяло електрически модел на Nissan

Започна производството на втория изцяло електрически модел на Nissan

27
0
Nissan e-NV200

Nissan започна производство на втория си изцяло електрически модел – e-NV200 – в завода си в Барселона (Испания). Случаят бе отбелязан със специална церемония.

e-NV200 продължава тенденциите, заложени от първата, изключително успешна електрическа кола на Nissan – LEAF. Той ще бъде наличен като лек автомобил, ще има лекотоварен вариант и версия на електрическо такси.

В завода в Барселона бяха инвестирани 100 милиона евро – част от по-голямата инвестиция, възлизаща на над 430 милиона евро на компанията в Испания. e-NV200 ще се изнася за около 20 международни пазара, включително Япония. Броят им постепенно ще нарасне след първоначалното представяне.

Това е невероятен момент за Nissan във време, когато електрическите автомобили вече са признати за водеща технология, а мнозина съперници едва сега започват да развиват свои модели в тази област – коментира главният планиращ директор на Nissan Motor Co. Анди Палмър, който присъства на церемонията. – Nissan има очевидно предимство в тази област. Гордеем се с факта, че LEAF е най-добре продаващата се електрическа кола в световен мащаб. Вече над 110 000 клиенти се радват на тихата работа и плавно движение на колата.

Барселона ще е първият град в света, където e-NV200 ще бъде използван като електричество такси. По този начин местните власти ще работят по въпроса със замърсяването на въздуха, който става особено належащ в някои от най-големите градове в Европа като Париж и Лондон например.

Очаква се първите e-NV200 да тръгнат към дестинациите си през юни.