Начало Автомобили Започна съвременното производство на автомобили в България

Започна съвременното производство на автомобили в България

159
0
Great Wall,Литекс Моторс,Ловеч

На 21 февруари 2012 г. Литекс Моторс откри официално завода си за производство на българските автомобили. Съоръжението на компанията, което е разположено край Ловеч, е единствено в България и е едно от най-модерните в Европа. Предприятието официално започна производството на автомобилите Great Wall, предназначени за пазара в страната и цяла Европа. Българската продукция отговоря на изискванията на законодателството на Европейския съюз.
На церемонията по официалното откриване на завода на Литекс Моторс присъстваха представители на правителството, посланици, местната власт, партньори, представители на медиите, др. Специално за събитието у нас пристигна и президентът и изпълнителен директор на Great Wall Motor – г-жа Ван Фън Йн.
„Дългоочакваната българска мечта за родно производство на автомобили е вече факт“, посочи по време на официалното събитие изпълнителният директор на Литекс Моторс г-н Илия Терзиев. Той благодари на всички, допринесли за изграждането на завода и изрази увереност, че с високото качество на автомобилите Great Wall, компанията ще отговори на очакванията на европейските потребители.
Производствените мощности на Литекс Моторс са изцяло нов и мащабен проект, като основната инвестиция е предимно на българската компания. Изграждането на завода започва с подписването на договор за сътрудничество между Литекс Моторс и Great Wall Motor през есента на 2009 г. Две години по-късно, през ноември 2011 г., в завода се произвежда и първия автомобил от тестовата серия, който покрива високите стандарти за качество в индустрията. С откриването на завода започва и серийното производство на българските автомобили за пазарите в страната и чужбина.
Поточните линии в завода включват 84 работни станции за производство. Всеки автомобил преминава през 7 различни точки на контрол на качеството. Системата за управление позволява всяка една операция по колата да бъде индивидуално проследена и да се проверява качеството и крайния резултат от работата на всеки отделен служител. Всеки автомобил има индивидуален паспорт за качество.
В завода на Литекс Моторс към момента са заети над 120 души, като средната възраст на операторите е 19 години, а на инженерите е 25 години. В ръководния екип участват чуждестранни консултанти и мениджъри с дългогодишен опит в производството на водещи световни автомобилни марки. При пълен капацитет на завода от 50 000 автомобила годишно в него се очаква да бъдат заети близо 2 000 души. Българската компания прилага на практика една от най-съвременните мениджмънт системи за производство на автомобили в света.
GWM е най-големият частен производител на автомобили в Китай и износител от азиатската страна. Компанията оперира на най-големия автомобилен пазар в света, като реализира автомобилите си Great Wall в над 120 страни по целия свят – Европа, Близкия Изток, Африка, Централна и Южна Америка, Азия, Австралия и др. GWM са първата и все още единствената независима китайска автомобилна компания, която има типово одобрение на продуктите си за продажба в ЕС, като покриват всички стандарти и изисквания на Общността. GWM разполага със собствен център за дизайн и развойна дейност, в който работят висококвалифицирани инженери от цял свят, а производствения им капацитет за 2012 година е 1,2 млн. автомобили годишно и ще бъде увеличен до 2,0 млн. автомобила годишно до 2016 година.