Начало Картинг Започна сезонът на Auto-Kart Championship в Пловдив

Започна сезонът на Auto-Kart Championship в Пловдив

209
0

Делян Мишинков спечели първия кръг от Lotus Sofia Auto-Kart Championship, който се поведе на 7 март на Картинг писта Лаута, съобщава auto-kart.com. В надпреварата участваха 16 пилоти, които премериха сили при слънчево и топло време.

Шампионатът се провежда от 2005 г. насам без прекъсване. Той стартира с наименованието ClubF1 Kart Championship заради списание ClubF1 (прекръстено на ClubS1), което много години бе партньор на надпреварите. Мишинков реално е роден няколко месеца след старта на първия пълен сезон през март 2005 г.

В това първенство шампионът получава спонсорирано безплатно участие в Lotus Sofia Driving School – обучение на писта Дракон с истински състезателен автомобил Lotus Elise.

Състезанието се проведе по схема „всеки срещу всеки“, като за целта участниците бяха разделени на равни групи според техния брой и наличните картове на пистата. При наличните 11 карта в съботния ден и записалите се 16 участника, групите бяха общо 3 – A, B и C, респ. маншовете също бяха три, като битките бяха между пилотите от групи A-B, B-C и A-C в отделните хийтове.

Групите стартираха по две в манш, на принципа „всеки срещу всеки“, като по този начин не оставаха участници, които да не са премерили сили с всички останали в пряка битка на пистата помежду си. На база класиранията на всеки състезател в отделните маншове се формираше и официалното класиране от надпреварата. Състезателната дистанция, която всеки състезател трябва да измине, бе минимум 24 км общо.

Предвид факта, че всеки участник се състезаваше в два от трите манша, това означаваше по 15 състезателни обиколки (12 км) на манш. На писта Лаута състезанията от Lotus Sofia Auto-Kart Championship се провеждат с картовете Sodi GT5, с които разполага трасето. След теглене на жребий и определяне на това кой състезател с кой карт ще участва, всички имаха право на 2 часа свободни тренировки, в които да опознаят изтеглените от тях картове в жребия.

При тази схема на провеждане на състезанията няма квалификация, а стартовия ред се определя от генералното класиране в обратен ред, като намиращия се на първо място стартира последен, втория – предпоследен и т.н.

За първия кръг от сезона, стартовият ред се определи на база финалното генерално класиране от предходния сезон 2019. В челото стартираха новозаписалите се участници, като сред тях имаше и такива, участвали в предишни години, но преустановили временно състезателна дейност поради предимно лични причини.

Първият манш бе спечелен от Максимилиян Колев, който потегли трети, но след старта излезе начело. След него финишира потеглилия от втора позиция, най-малък участник в надпреварата – неговия съотборник в Iceman Racing Виктор Николов. Силно се представи и трикратния шампион – 37-годишният Борис Барболов от Lotus SF, който стартира 10-и, но с опита си и добре балансирания карт, който бе изтеглил на жребия, завърши трети.

Друг новак – Мариян Харизанов от отбора на Rubber Duck Racing, остана 4-и, съотборника му Рангел Рангелов – 5-и, а стартиралия начело дългогодишен участник Виктор Димитров (Schumacher Sport) се класира едва 7-и. Миналогодишният шампион Тома Маринов (Pro Racing Team) остана 6-и, а от 8-а позиция нататък се подредиха Калоян Костадинов, Юлиян Гошев (Pro Racing Team), Красимир Цолов (Lotus SF) и Цветелин Цонев (Young & Furious). Красимир Цолов доста нелепо завъртя Юлиян Гошев на старт-финалната права по средата на манша, след като Гошев затвори Цолов, без да предполага че последният вече е намерил път за атака и се изравнява с него.

Вторият и третият манш бяха спечелени от Делян Мишинков от Iceman Racing. Това му донесе и крайната победа в състезанието.

Във втория манш втори завърши Мариян Харизанов (Rubber Duck Racing), следван от Максимилиян Колев (Iceman Racing), Тома Маринов и Юлиян Гошев (Pro Racing Team), Йордан Пенчев (Shadow Kart Team), Виктор Димитров (Schumacher Sport) и Калоян Костадинов.

Потеглилият от 4-а позиция Ростислав Халачев (Schumacher Sport), също опитен и дългогодишен участник, бе изтеглил „къса клечка“ на жребия и със своя доста неконкурентен карт потъна в дъното на колоната само за няколко обиколки и завърши 9-и.

Никакъв късмет нямаше Руми Петрова. Двигателят на нейния карт гръмна още в първите обиколки и тя отпадна, като налични резервни картове нямаше на пистата. Това бе и причината тя да се откаже да стартира в следващия манш. При тройна битка между Тома Маринов (Pro Racing Team), Данаил Варсано (Lotus SF) и Йордан Пенчев (Shadow Kart Team), последните двама се закачиха на правата преди 2-и завой и предизвикаха най-сериозния инцидент за деня.

Шампионът за 2016 г. Пенчев се завъртя, а Варсано излетя от пистата, като неговият карт изгасна, в следствие на което той изостана с повече от обиколка, като това прати едва 10-и на финала.

В третият манш Мишинков отново спечели, следван от Виктор Николов. Варсано завърши трети, пред Рангел Рангелов (Rubber Duck Racing), Йордан Пенчев (Shadow Kart Team) и Цветелин Цонев (Young & Furious).

Ростислав Халачев беше с карта, управляван от Мишинков предишния манш и стартира начело, но необяснимо потъна в класирането, където го очакваха Барболов и Цолов от Lotus SF, които нямаха късмет и се движеха с бавни и трудни за каране картове. Въпреки проблемите обаче, Барболов и Халачев си спретнаха прекрасна битка между „стари кучета“, използвайки всички възможни начини за атака и защита, които знаят.

За този манш Мишинков твърди, че е приложи отборна тактика. По думите му, той е намалил темпото и затова движещият се 2-и Рангелов го е настигнал. Рангел започна да го атакува, но не можеше да го изпревари, като Делян му „затваряше вратата” на всички места. От това се възползва Виктор, който настигна и двамата и изпревари Рангелов на 6-и завой. В края и Варсано се справи с Рангелов и стана 3-и. Цонев също направи силно каране, но направи грешки и Данаил го изпревари.

В крайното класиране зад Мишинков (30 точки), втори завърши Макси Колев с 27 т., а Виктор Николов 3-и. Така Iceman Racing записа тройна победа. Топ 5 допълниха пилотите на Rubber Duck Racing Мариян Харизанов и Рангел Рангелов. Барболов остана 6-и.

Индивидуално класиране от първия кръг на Auto-Kart Championship:

ИмеОтборТочки
1Делян МишинковIceman Racing30
2Максимилиян КолевIceman Racing27
3Виктор НиколовIceman Racing25
4Мариян ХаризановRubber Duck Racing23
5Рангел РангеловRubber Duck Racing22
6Борис БарболовLotus SF21
7Тома МариновPro Racing Team20
8Йордан ПенчевShadow Kart Team19
9Данаил ВарсаноLotus SF18
10Юлиян ГошевPro Racing Team17
11Виктор ДимитровSchumacher Sport16
12Калоян КостадиновKostadinov Team15
13Цветелин ЦоневYoung & Furious14
14Ростислав ХалачевSchumacher Sport13
15Красимир ЦоловLotus SF12
16Руми ПетроваRumi Team11

Отборно класиране:

ОтборТочки
1Iceman Racing57
2Rubber Duck Racing45
3Lotus SF39
4Pro Racing Team37
5Schumacher Sport29
6Shadow Kart Team19
7Kostadinov Team15
8Young & Furious14
9Rumi Team11