Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Започва разследване срещу Екълстоун и в Швейцария

Започва разследване срещу Екълстоун и в Швейцария

77
0
Бърни Екълстоун

В деня, в който стартира поредният процес срещу Бърни Екълстоун, стана известно, че започва ново разследване срещу управляващия търговските права на Формула 1 – този път в Швейцария.

Женевската прокуратура е инициирала процедура по проверка обстоятелствата около плащането на 44 млн. долара на бившия банкер Герхард Грибковски от страна на 83-годишния англичанин. Парите бяха определени като подкуп срещу това Грибковски да намали оценката на акциите на Формула 1 при продажбата им през 2005-2006 г. на CVC Кепитъл Партнърс. Финансовият специалист, който преди заемаше поста директор на отдел рискови инвестиции в БайернLB, бе осъден на 8 и половина години затвор за приемане на подкуп, укриване на данъци, измама и т.н.

Разследването в Швейцария започва вследствие получаването на оплакване от трета страна, като обаче не е уточнено коя е тя. Прокуратурата трябва да установи фактите по случая, дали той попада под швейцарска юрисдикция и дали плащането към Грибковски е криминално деяние по силата на швейцарските закони.

Екълстоун и семейният му тръст Бамбино не дадоха коментар при новината за новото разследване.

Днес в Лондон пък стартира процесът срещу англичанина, заведен от бившите акционери в F1 Constantin Medien. Те също претендират, че стойността на акциите при последната продажба е била занижена. Компанията на Томас Хафа имаше споразумение с БайернLB, на които продаде своя дял, да получи 10% от парите, ако акциите бъдат изтъргувани за над 1 милиард долара. Немската банка получи по-малко от това и съответно Constantin Medien не взеха нищо. Според тях реалната стойност на акциите е била такава, че те са претърпели загуба от $171 млн., за които претендират пред английския съд. Очаква се случаят да продължи около шест седмици.

В началото на 2014 г. пък трябва да се разбере дали в Германия ще бъде заведено друго дело срещу Екълстоун. Там мюнхенската прокуратура повдигна обвинение за плащане на подкуп, но съдия Петер Нол отложи взимането на решение дали ще се стигне до съд за догодина.