Начало MotoGP News Зарко пред Безеки и Еспаргаро след края на първите две тренировки в...

Зарко пред Безеки и Еспаргаро след края на първите две тренировки в Австралия

180
0
Йохан Зарко, Прамак Дукати
Йохан Зарко, снимка Прамак

Йохан Зарко завърши на първа позиция след края на първия ден от състезателния уикенд за Гран при на Австралия. Пилотът на Прамак Дукати  оглави класирането и в двете тренировъчни сесии записа най-бързата обиколка за 1:29.475 мин. Опитният французин изпревари с 38 хилядни Марко Безеки от тима на VR46 Дукати. Трети изненадващо се нареди Пол Еспаргаро с Хонда, който остана на 52 хилядни от времето на Зарко.

Това е първо издание на Гран при на Австралия от сезон 2019 насам. Надпреварата на пистата Филип Айлънд отпадна от календара на MotoGP за сезоните 2020 и 2021 заради пандемията от коронавирус.

Условията на 4.450-километровото трасе бяха доста трудни. Вчера пистата бе наводнена заради пороен дъжд. Макар днес да бе сухо, температурите на въздуха и асфалта преди началото на FP1 бяха 15 и 17 градуса по Целзий.

Абсолютно всички състезатели веднага напуснаха своите гаражи след началото на първата сесия в Австралия. Този уикенд Тецута Нагашима отново кара на мястото на Такааки Накагами в тима на LCR Хонда. Световният шампион от 2020 г. Жоан Мир се завърна в бокса на Сузуки след като пропусна стартовете в Мизано, Арагон, Япония и Тайланд. Още в първите минути пилотите имаха близка среща с торбестото животно валаби.

Куартараро показа добра скорост и зае първата позиция при преполовяването на FP1 на Филип Айлънд. Световният шампион се нуждае от добър резултат в неделя ако иска да задържи шансовете си за защита на своята корона. Марк Маркес зае второто място. 29-годишният състезател е последният победител в Гран при на Австралия в MotoGP.

В края на сесията Зарко оглави класирането, следван от Милър, Алекс Маркес, Алекс Ринс Алейш Еспаргаро. Баная даде 8-мо време, а Куартараро- 12-то.

Атмосферните условия на пистата Филип Айлънд леко се подобриха с напредване на деня. Температурата на въздуха стана 16 градуса, а тази на асфалта- 23. Въпреки това времето остана с повече облачност и опасност от превалявания.

Специални гости на Гран при на Австралия бяха местните любимци Крис Вермюлен и Кейси Стоунър. Двамата са бивши победители  в най-високото ниво на световния шампионат по мотоциклетизъм на ФИМ.

Маркес поведе в началната фаза на втората тренировка в Австралия. С напредване на времето пилотите записваха все по-бързи обиколки. В крайна сметка Зарко остана начело тъй като завъртя най-бързия тур и в FP2. Втори и трети финишираха Марко Безеки и Пол Еспаргаро. Четвърти финишира Фабио Куартараро с Ямаха, следван от Маверик Винляес (Априлия), Марк Маркес (Хонда) и Алейш Еспаргаро с втория мотор на Априлия. Топ 10 допълниха Франческо Баная, (Дукати), Енеа Бастианини (Грезини Дукати) и Хорхе Мартин (Прамак Дукати).