Начало MotoGP News Зарко се разделя с Прамак Дукати в края на сезона

Зарко се разделя с Прамак Дукати в края на сезона

135
0
Йохан Зарко
Йохан Зарко, снимка Ред Бул Контент Пуул

Йохан Зарко напуска Прамак Дукати след приключването на сезон 2023 в MotoGP. Френският състезател си тръгва от италианския екип след прекарани три кампании. Очаква се Зарко да продължи кариерата си в отбора на LCR Хонда.

Зарко се присъедини към Прамак Дукати в началото на сезон 2021. Преди това той караше за отборите на Tech3 Ямаха, КТМ, LCR Хонда и Авинтия Дукати

Зарко записа 12 подиума след присъединяването си към Прамак. Въпреки това, той така и не записа така желаната победа в кралския клас. Зарко също така не получи повишение в заводския отбор на Дукати.

В началото на месеца стана ясно, че Ринс напуска LCR Хонда и се мести в Ямаха. Веднага след това се появиха спекулации, че Зарко е фаворит да замени испанеца в отбора на Лучо Чекинело. По-рано тази седмица опитният французин потвърди, че води разговори както с Дукати, така и с Хонда. В допълнение стана ясно, че той е много близо до сделка със сателитния отбор на японския производител.

Според различни източници, офертата на LCR Хонда е за години с опция за трета. В същото време от Дукати са предложили едногодишен договор, след което Зарко да се премести в програмата на марката в световния Супербайк шампионат (WSBK).

Днес отборът на Прамак Дукати официално обяви, че Зарко напуска отбора в края на годината. Очаква се съвсем скоро той да бъде обявен за пилот на LCR Хонда от следващия сезон.

„В продължение на три фантастични години с Йохан, отборът направи значителна крачка напред. Това се дължи в голяма степен на неговия огромен талант. Този напредък го доведе до позицията на един от топ пилотите в шампионата на MotoGP. Поради тази причина мога само да изразя съжалението си, че той няма да бъде част от нашето семейство през предстоящия сезон. Пожелавам му късмет в бъдещите му начинания. Сега ми остава само да се наслаждавам на работата с него до края на шампионата, като отново очаквам от него страхотни неща“, каза директорът на Прамак Дукати Пабло Кампиноти.

Самият Зарко също коментира напускането на Прамак Дукати и отварянето на нова глава в неговата кариера

„Прекарах четири години с Дукати три от които в екипа на Прамак. Много съм доволен от това, което изградихме и постигнахме заедно. През 2021 г. завърших шампионата на пето място, което е най-добрият ми резултат в MotoGP. Целта ми е тази година да се справя още по-добре. В края на този сезон ще си тръгна с усмивка, защото отборът и Дукати ми дадоха толкова много и заедно се борихме за наистина значими постижения“, сподели Зарко.

„Догодина ще се изправя пред ново предизвикателство. Сега обаче искам да завърша този шампионат по най-добрия възможен начин. Благодаря на целия си екип, на марката, както и на всички хора, които работиха заедно с мен през тези години, които прекарахме заедно. Крайната цел остава да застана на най-високото стъпало на подиума и гордо да изпея френския национален химн заедно с Паоло Кампиноти, на когото искрено благодаря за подкрепата, която ми оказва от първия ми ден в Прамак“, добави опитният французин.

От Прамак Дукати тепърва ще обявят кой ще заеме мястото на Зарко. Сред спряганите имена са Франко Морбидели и Марко Безеки.