Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Защо върнаха времето на Норис

Защо върнаха времето на Норис

2868
0
Ландо Норис
Ландо Норис; снимка: Виктор Алекян

Дъждът по време на последния сегмент от квалификацията за спринта в Китай превърна сесията в истинска лотария. В самия край на SQ3 пилотите един след подобряваха времената си, но доста обиколки бяха изтрити заради нарушаване границите на трасето. Ландо Норис бе сред потърпевшите. Той оглави подреждането малко преди финала на сегмента. Турът му бе анулиран, но малко след това рейс контролът му го върна. Обиколката бе достатъчно силна, за да го остави пръв в класирането и така британският пилот на Макларън ще потегли в утрешния спринт от първа позиция.

Причината за първоначалното анулиране обиколката на Норис бе излизането му от пистата в последния завой в предходния тур. На някои писти в календара това наистина води до изтриване на времена – за конкретната обиколка и тази след нея. В Китай обаче точно това правило не е включено в бележките на рейс директора. Ситуацията зависи от характеристиките на пистата. Анулирането и на двете обиколки се прилага на конфигурации, където се смята, че излизането от пистата води до предимство за следващия бърз тур. Това се упоменава изрично в бележките на рейс директора.

„Според нас причината може би бе излитането му в последния завой на предишната обиколка“, каза шефът на Макларън във Формула 1 Андреа Стела

„Възможно е да са помислили, че това излизане е имало последствия за следващата обиколка. Самият тур, с който спечели пола, бе напълно чист и нямаше никакъв проблем. Самият рейс контрол на ФИА му го върна. При излизане от последния завой всъщност започваш обиколката си с много по-ниска скорост. Ландо на практика загуби 0,3 сек заради тази грешка.“

„Поздравленията са обаче за Ландо. В такива условия нещата зависят от пилота. Така че поздравления за него. Оскар [Пиастри] имаше известни грижи със скоростната кутия. Сега заедно можем да се порадваме на успеха на Ландо, който е напълно заслужен“, каза още Стела.

Самият Норис определи първата позиция за спринта като приятна изненада

„Много приятна изненада и добра позиция за утре. Много съм доволен като се има предвид колко сложно бе на пистата. Бях сравнително удовлетворен от темпото на суха писта, но бях и нервен. Първите две обиколки ги зарязах, попадайки на Ферари-тата. Накрая положението беше всичко или нищо. Оказа се, че скоростта е добра, независимо дали пистата е суха или мокра. Отборът свърши прекрасна работа с колата, а и аз се чувствам добре“, каза Норис.