Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Затворените кокпити трябва да бъдат въведени, смята Маса

Затворените кокпити трябва да бъдат въведени, смята Маса

60
0
затворен кокпит,кокпит

Фелипе Маса смята, че затворените кокпити трябва да бъдат въведени във Формула 1 в близко бъдеще. След фаталните инциденти с Жул Бианки през 2014 г. и Джъсти Уилсън в Индикар миналата година все повече се коментира, че подобни устройства със защита на главата на пилота трябва да бъдат въведени в моторните спортове и Ф1. Вариант на тези устройства тип „ореол” беше изпробван от пилотите на Ферари по време на предсезонните тестове в Барселона. Фетел и Райконен споделиха, че видимостта е била добра, въпреки че външният вид не е особено красив.

Не малко пилоти обаче обявиха, че не са очаровани от идеята затвореният кокпит да стане задължителен за използване, а други изразяват своите опасения, че в случай на пожар или друг тежък инцидент състезателят няма да може да бъде изваден бързо от колата. Маса, който претърпя много опасен инцидент в Унгария през 2009 г. в Унгария, когато беше ударен в каската от пружина, е твърдо „за” въвеждането на защитените кокпити.

„Аз съм голям привърженик на сигурността. Ако можем да спасим живот или да направим така, че един инцидент да не нарани пилота, аз съм „за” това, коментира пилотът на Уилямс. – Не мисля, че трябва да караме във Ф1 просто, за да рискуваме живота си. Аз загубих приятел във Ф1 (Биянки). Не знам дали предпазен „ореол” щеше да промени нещо в неговия случай. Не мисля, че щеше, но не искам да виждам тези неща да се случват отново. Дали ще е орел или нещо друго, ако може да помогне, аз съм „за въвеждането му”.

Мнението на Иван Тенчев за затворените кокпити вижте долу: