Начало Избрани Заубер е отдаден на партньорството си с Алфа Ромео въпреки слуховете за...

Заубер е отдаден на партньорството си с Алфа Ромео въпреки слуховете за Ауди

486
0
Алфа Ромео С42
снимка, Алфа Ромео

Заубер остава отдаден на партньорството си с Алфа Ромео въпреки слуховете за Ауди. Това заяви шефът на отбора от Хинвил Фредерик Васьор. Двете компании работят заедно от 2018 г. и ще останат така поне до края на следващия сезон.

Заубер дебютира във Формула 1 през 1993 г. Швейцарският отбор е основен от Петер Заубер и се състезаваше под това име до сезон 2005. През 2006 г. екипът беше закупен от БМВ и носеше името БМВ Заубер. След оттеглянето на баварците в края на 2009 г. Петер откупува отбора обратно, преди да го продаде отново преди повече от 5 години.

Настоящата сделка между Заубер и Алфа се подновява всяка година. В дългосрочен план, партньорството между двете страни се усложнява от евентуалното идване на Ауди. Според различни източници, марката от Инголщат е закупила 25 % от швейцарската компания и в бъдеще ще закупи поне още 50 %.

Дългоочакваното влизане на Фолксваген Груп във Формула 1 трябва да се случи през 2026 г. Тогава влизат в сила новите технически правила за задвижващите системи.

Най-вероятно Порше ще закупи дял и ще доставя двигатели на Ред Бул, докато роля на Ауди все още е неясна. Германския производител е направил опити да закупи дялове от отборите на Макларън, Астън Мартин и Уилямс. Все пак изглежда че Ауди ще придобие Заубер Моторспорт.

От Алфа Ромео заявиха, че знаят за интереса от страна на Ауди и засега остават спокойни.

Васьор заяви, че каквото и да се случи в бъдеще, Заубер остава ангажиран да постигне най-доброто си представяне с Алфа Ромео.

Повече от доволен съм от партньорството с тях. Те не са просто спонсор. Ние сме партньори и разработваме проекти заедно“, сподели Васьор.

Връзката между Алфа Ромео  компанията майка] Стелантис от една страна и екипа от друга е много, много добра. Може би част от добрите резултати днес се дължат на това, че всички работим заедно, докато те ни помагат да намерим и други партньори. Наистина се радвам на партньорството на двете страни.“

Васьор не пожела да говори за възможността Заубер да бъде погълнат от Ауди

Първо мисля, че трябва да изяснят ситуацията с двигателя. Веднага щом получат потвърждение за ангажимента си в това отношение, вероятно ще стане време за обсъждане.“

Със сигурност ще обсъдят това с всички в падока и ще си свършат работата. Най-важното е, че сега имаме проект с Alfa Алфа Ромео. Не искам да смесвам всичко, искам да дам най-доброто на италианската марка“, заключи Фредерик Васьор.