Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Заубер: Исках технически шеф с опит в използването на минимален бюджет

Заубер: Исках технически шеф с опит в използването на минимален бюджет

23
0

Промените в мениджмънта на отбора на Заубер се осъществяват тази седмица – с малко закъснение спрямо предварителните планове – в Хинвил. Техническият директор Вили Рамф предаде поста на напуснали Форс Индия Джеймс Кий. По този повод шефът и собственик на тима Петер Заубер отговори на няколко въпроса.

– Преди два дни Джеймс Кий пое поста на технически директор. Защо избрахте него за тази роля?

– Останах впечатлен от постигнатото от Форс Индия в последните години при толкова малък бюджет. Джеймс Кий изигра ключова роля, за да се намират те в настоящата си позиция. За мен лично бе важно да назнача технически директор с опит в това да извлича максимални ползи от ограничени ресурси. Той от своя страна ще има на свое разположение първокласна инфраструктура в Хинвил и не се съмнявам, че може да води екипа напред.

– Какви са основните му задължения?

– Първата му Гран при с отбора ще е Шанхай, където ще поеме техническите отговорности на трасето. В краткосрочен план ще се съсредоточи върху отключване пълния потенциал на С29 – нещо, което не успяхме да постигнем при първите три старта от сезона. В перспектива ще гради правилната според него структура в техническите отдели. Определено очаквам промени. Всичко това обаче няма да се случи за една нощ. Става дума за процес, който ще отнеме време.

– Защо бяха необходими промени в техническия мениджмънт?

– По отношение на представянето ни – не сме там, където очаквахме да бъдем или поне на позиция, на която да получим удовлетворение заради изразходваните ресурси за развитието на С29. Аз самият търся обяснение [на ситуацията]. Ясно е, че съществуваше сериозна несигурност в екипа през втората половина на 2009 г. и това не е изненадващо предвид обстоятелствата [около оттеглянето на BMW]. Съмненията бяха премахнати едва след като поех отбора и хората в него отново виждаха бъдеще пред себе си. Сега трябва да наваксаме изгубеното време възможно най-бързо.

– Какви са необходимите за това условия?

– Екипът изживява ново начало и все още сме в процес на адаптиране от условията на работа като заводски тим към действия като независим отбор. Бюджетът ни е съкратен с 40%, персонала – с една трета. Това са сериозни съкращения. Подобни неща обаче се случиха във всички останали отбори заради ограниченията, наложени от асоциацията на тимовете. Сега трябва да изградим нова структура на работа, да прилагаме нови методи и да сме максимално ефективни в действията си. Това се отнася не само до техническия департамент, но и за цялостното ни представяне като отбор – например как инженерите работят с двамата ни нови пилоти. Това са все неща, отнемащи време, докато се случат. Джеймс Кий ще има разнообразни задължения. Но като организация, притежаваме всички необходими съставки, за да си върнем предишната сила.