Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Заубер не възнамеряват да се отказват от Гутиерес

Заубер не възнамеряват да се отказват от Гутиерес

21
0
Естебан Гутиерес

Петер Заубер опроверга информациите, че тимът му обмисля да се откаже от Естебан Гутиерес. Мексиканският пилот е в дебютния си сезон във Формула 1, като след четири старта няма спечелена точка. Най-доброто му класиране в квалификация до момента е 14-та позиция, а в състезание – 12-та. Целият актив от 5 пункта до момента се дължи на съотборника му Нико Хюлкенберг.

Гутиерес бе предпочетен спрямо Камуи Кобаяши в края на миналата година. Той дойде от школата, откъдето се появи и Серхио Перес, който пък бе привлечен от Макларън, като също е подкрепян от най-богатия човек в света Карлос Слим.

Петер Заубер обясни през швейцарския вестник Блик също така, че е доволен от Нико Хюлкенберг.

Нико донесе в екипа точно това, което очаквахме от него. Той е не само бърз, но и постоянен, като дава на инженерите ценна информация. От нас зависи да му предоставим автомобил, с който да стига регулярно до Q3 и да се бори за топпозиции – обясни той. – Естебан имаше труден старт и в резултат на това се стигна до определени критики в медиите. Естествено, че не сме доволни от резултатите дотук, но той също не е щастлив. Ние обаче не тръгваме да обсъждаме пилотите си след едва четири старта. Естебан има пълната подкрепа на отбора, за да може да разгърне таланта си. Не сме го поддържали в продължение на няколко години просто така.

В Блик, където е публикуван и слухът, че се мисли за заместник на мексиканеца, са посочени имената на евентуални кандидати за мястото – Кобаяши (който междувременно подписа с Ферари за състезания със спортни автомобили), третият пилот на Ред Бул Себастиен Буеми и състезателят от GP2 Фабио Леймер.

Според Заубер обаче проблемът с новите пилоти в Гран при се дължи основно на факта, че те почти не са карали болид от F1, когато застанат на старт.

– Поради тази причина ми допада дискусията, която се води от известно време, за това новаците да получат допълнителен комплект гуми в петък. Това ще им позволи да правят повече обиколки. Няма да реши напълно проблема, но ще помогне – допълни швейцарецът.