Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Заубер освободиха Фрийнс за догодина

Заубер освободиха Фрийнс за догодина

47
0
Робин Фрийнс

Екипът на Заубер е уведомил третия си пилот Робин Фрийнс, че няма да се нуждае от услугите му през следващия сезон във Формула 1. Опцията в договора му за продължаване срока на контракта изтича този месец и в Хинвил са решили, че няма да задържат 22-годишния холандец.

Не знам какво ще стане сега. Знам само, че си седя вкъщи, докато всички останали са на Монца – коментира пред autosport.com пилотът, който няма да участва и в GP2 този уикенд. – Не виня Заубер, тъй като те искат да оцелеят. Разбирам ги. Отборът има, разбира се, страхотна история по отношение даването на шанс на млади пилоти. Финансовата им ситуация обаче, за която вече знаят всички, е нещо извън моето влияние.

Фрийнс допълни, че е свободен агент и понастоящем няма план как да продължи кариерата си. Той спечели последователно три различни шампионата – Формула BMW, еврокупата Формула Рено и Формула Рено 3.5. По-рано през 2013-та обаче бе освободен от Хилмер Моторспорт, с които се състезаваше в GP2, като тогава разочаровано написа в Туитър, че явно титлите и успехите не са достатъчни.

Тази година ми се струпаха доста удари. Изнервящо е, но не мога да направя нищо по въпроса. Помогнах на Хилмер да постигнат първата си GP2 победа, но останалата част от сезона е ужасна. Най-важното в момента е, че съм свободен и мога да правя каквото поискам. Надявам се някой да ми даде възможност да покажа какво мога – допълни Робин.

Ситуацията в Заубер все още не е съвсем ясна по отношение на средствата, които отборът трябваше да получи от руски инвеститори. Смята се, че трансферът е свързан с мястото на Сергей Сироткин, който бе на посещение в Хинвил и му бе взета мярка за седалка в края на август. Баща му – Олег Сироткин, оглавяващ националния руски институт за авиационни технологии – обясни преди пътуването на пилота от Формула Рено 3.5, че контрактът със Заубер трябва да бъде приключен след визитата на момчето в базата.