Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Заубер отрече спекулациите за оттегляне на Ауди

Заубер отрече спекулациите за оттегляне на Ауди

597
0
Ауди
графика: Ауди

Заубер отрече спекулациите за оттегляне на Ауди. Тимът от Хинвил потвърди, че германската марка няма да прекрати проекта си за F1, както се твърдеше през последно време.

Ауди обяви намерението си да влезе в F1 преди малко повече от година. Германският производител ще си партнира със Заубер Груп. В момента швейцарската компания ръководи програмата на тима на Алфа Ромео

Ауди вече придоби дял в началото на годината. Плановете са германците да притежават поне 75 % от тима до влизането си в F1 през 2026 г. Освен това компанията разшири своя завод в Нойбург, в който щe се помещава отделът за двигатели от F1.

През април от Ауди също така обявиха, че инженерите ѝ са разработили и тествали едноцилиндров двигател. Той ще бъде част от изцяло хибридния задвижващ агрегат, състоящ се от двигател с вътрешно горене, електромотор, батерия и електронен блок за управление. Всичко това се планира да заработи на изпитателния стенд в Нойбург преди края на тази година.

В началото на октомври се появи слух, че Ауди иска да спре програмата си за F1. Германският производител дори е помолил друга марка от VW Груп- Порше- да заеме неговото място. От Порше обаче отказват да се връщат в F1, след като преговорите с Ред Бул пропаднаха. Някои слухове дори предполагаха, че Тойота ще наследи Ауди, ако германците в крайна сметка се откажат от участие.

От Ауди отрекоха, че искат да прекратят проекта си за F1. Понастоящем няма информация дали разработването на бъдещата задвижваща система работи по план. Понастоящем марката продължава строежа на новата фабрика в Нойбург и наемането на технически персонал. В същото време Андреас Зайдл започна преструктурирането на Заубер

Представителят на Заубер/Алфа Ромео Алесандро Алуни Брави веднага отрече на слуховете за напускане на Ауди. Той обясни и причините за затишието по тази тема последно време.

„Ауди има силен ангажимент към F1, заедно със Заубер. Този ангажимент идва от решение, което не е само на борда на Ауди. Тук се включва консултативния съвет на марката и надзорния съвет на Фолксваген Груп“, обясни Брави.

„Това е групово решение и на практика ангажиментът е налице. Причината за липсата на комуникация е проста. Ние сега носим името на Алфа Ромео. Затова до края на годината имаме определени ограничения в комуникацията вътре в тима и участието на Ауди в бъдеще. В момента продължаваме да уважаваме и имаме отношения с Алфа Ромео, за което искрено им благодаря.“

„Не искаме да правим каквито и да било съобщения или нещо повече от това, което е строго свързано със състезанията и шампионата. Ангажиментът, както казах, остава налице“, добави управляващият директор на Заубер.

Брави гарантира, че Ауди и Заубер вървят поетапно с плановете и процедурите на партньорството си.

„Работим усилено, за да развием структурата на отбора. Разполагаме със силен план за набиране на персонал. Джеймс Кий [новият технически директор] е един от новите хора, но на седмична база имаме още нови назначения.“

„Не става въпрос за участието на Ауди във финансирането на отбора или за поддържането на този процес на развитие. Ние имаме двама собственици, двама акционери. Съществува управление в съответствие с различните етапи на сделката, която ще бъде завършена преди сезон 2026. Продължаваме с инвестиционния план, с всичко, в съответствие с управлението, което е договорено“, завърши Алесандро Алуни Брави.