Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Заубер подкрепя споразумението за ограничаване на ресурсите в F1

Заубер подкрепя споразумението за ограничаване на ресурсите в F1

50
0
Бърни Екълстоун,Мониша Калтенборн

Отборът на Заубер подкрепя изготвянето на споразумение за ограничаване на ресурсите на отборите във Формула 1, каза шефът на тима Мониша Калтенборн.

За такъв тип споразумение се говори от доста време, но досега не се е стигало до консенсус от страна на всички екипи. Миналата година Ферари и Ред Бул отхвърлиха предложението. На последната среща между представители на четирите най-големи отбора във Формула 1 – Ферари, Макларън, Мерцедес и Ред Бул – Жан Тод и Бърни Екълстоун то отново не бе прието.

По-малките отбори, които разполагат с доста по-ограничен бюджет, като Заубер обаче подкрепят това предложение за решаване на проблема с големите разходи във Формула 1:

– Очевидно трябваше да бъде направено по-рано, но по-добре късно отколкото никога – коментира Мониша Калтенборн пред Аустоспорт. – Ние просто се нуждаем, както винаги сме казвали, от федерация, която активно участва в това (контрола на ресурсите, б.а.), защото по този начин цялата система получава доверие. Същото е и с техническите правила. Доверието се получава, защото федерацията ги контролира. По-големият проблем е да премахнем финансовите грижи и да се уверим, че отборите са на конкурентоспособно ниво. Не трябва винаги да има истории за екипи, които се оттеглят от спорта.

Според новия договор Конкорд не е необходимо съгласието на всички екипи, за да се приеме споразумението за ограничаване на ресурсите. Решението за въвеждането на споразумението ще бъде взето от работна група на ФИА, представена от три страни, като 6 гласа имат 6 отбора от Формула 1 (Ферари, Макларън, Мерцедес, Ред Бул, Лотус и Уилямс), 6 са от ФИА, а останалите 6 от представителя на търговските права на спорта.

Президентът на ФИА Жан Тод обяви миналата седмица, че на предстоящата среща на работната група обсъждането на споразумение за ограничаване на ресурсите ще бъде поставено на дневен ред:

Четох много неща за намаляването на разходите и това е нещо, за което не може да се споразумееш с отборите. Имало е много дискусии с екипите относно това и в края на краищата те казаха, че ние никога не сме имали силен и ясен подход към предложението за намаляване на разходите. Накрая се срещнахме с няколко отбора в Маранело и консенсуса беше срещу това предложение. В новия договор Конкорд приложихме нов модел на управление, в който ще има работна група. ФИА има 6 гласа, притежателят на търговските права е с шест гласа и всеки от шестте отбора има по 1 глас. На първата среща (на работната група, б.а.) ще поставим на дневен ред въвеждането на ограничение на ресурсите. Мога да ви уверя, че ФИА ще гласува в полза на ограничението. След това ще видим какво ще стане. 

Новият договор Конкорд все още не е подписан.