Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Заубер се извини на своите пилоти заради забавянията в бокса

Заубер се извини на своите пилоти заради забавянията в бокса

599
0
Заубер
снимка, Заубер

Заубер се извини на своите пилоти заради забавянията в бокса през последните три старта. Ръководителят на швейцарския тим Алесандро Алуни Брави призна, че проблемът на Валтери Ботас в Мелбърн е бил различен спрямо тези в Сахир и Джеда. Той добави, че се надява да не се допускат подобни неща в бъдеще.

Заубер преживя истински кошмар в първите два старта от сезон 2024 в F1. Отборът се сблъска със сериозни проблеми по време на питстоповете. Първо Ботас загуби близо минута заради разхлабени гайки на гумите. Седмица по-късно Гуаню Жу също имаше много бавен стоп, който му коства потенциална позиция в зоната на точките.

От Заубер обещаха да намерят решение на този проблем. Екипът беше уверен, че няма да има повторение на бавните стопове в Сахир и Джеда. Това обаче така и не се случи. В Мелбърн Ботас отново загуби ценно време в бокса. Финландецът се смъкна в дъното на колоната и си тръгна с 0 точки от надпреварата

Според Брави, проблемът на Ботас в Австралия няма общо с тези от предишните два старта. Въпреки това италианецът се извини на двамата си пилоти от името на отбора.

„Преди всичко трябва да се извиним на нашите пилоти, особено на Валтери, който в първата част на състезанието показа, че може да се мери с пилотите от топ 10 и явно се бореше за точки благодарение на добрия старт и силното темпо“, заяви Брави.

„Както казахме преди състезанието, бяхме приложили мерки за смекчаване на проблема с питстопа ни. Това нещо, което подобри ситуацията, но както видяхме, не реши проблема напълно.“

Според Брави причината за проблема на Ботас не е идентична с предишните случаи. „Това, което се случи с Валтери, е малко по-различно в сравнение със случилото се в Бахрейн или Саудитска Арабия. Това обаче се оказа проблем, за който платихме наистина висока цена и който напълно съсипа състезанието на Ботас“, добави ръководителят на Заубер.

Случката с Ботас беше разследвана от стюардите, които глобиха тима с €5000 евро. Опитният финландец в крайна сметка финишира 14-ти в Мелбърн и отново не спечели точки

„Никога не е приятно да видиш как едно добро състезание се проваля. Разочароващо е, тъй като до спирането в бокса нещата вървяха наистина добре. Имахме добър старт и най-важното е, че имахме силно темпо и трябваше да спечелим точки“, каза Ботас.

„Очевидно все още трябва да работим, за да решим проблемите, които ни засягат. Това, което направихме досега, намали много проблемите, но рискът все още е налице, както видяхме в неделя“, каза пилотът на Заубер.“

„Има елемент на лош късмет и няма нищо, което екипът в бокса би могъл да направи по различен начин. Това е технически проблем, който трябва да бъде решен. Все пак можем да намерим някои позитиви.“

„Представянето ни се подобрява, направихме крачка напред с подобренията, които отборът внесе и трябваше да сме в точките. Борехме се с Фернандо в началните етапи и смятам, че осмото или деветото място щяха да бъдат постижими. Продължаваме да работим усилено. Скоро ще има още подобрения и мисля, че можем да направим още по-голяма крачка напред в Япония“, завърши Валтери Ботас.

Другият пилот на Заубер Гуаню Жу финишира 15-ти в Албърт парк, след като потегли от бокса.

„Този уикенд беше труден. Стартът от питлейна винаги е труден. Това, че бях заклещен в DRS влака, затрудни изпреварването ми. Имаше няколко точки, които можеха да бъдат грабнати от отбора, но за съжаление не успяхме да бъдем там, където да се борим за тях“, коментира Жу.

„По време на втория си питстоп изпитах независещ от мен проблем, свързан със скоростната кутия. Когато превключих предавка, автомобилът спря, което ми коства много време. Като цяло състезателното ни темпо продължи да изглежда доста силно и конкурентно спрямо отборите около нас. Това беше пропусната възможност. Като отбор ще продължим работата си, за да се възстановим в Сузука“, добави състезателят на Заубер.