Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Заубер спечели битката с Торо Росо, Уилямс останаха 9-ти

Заубер спечели битката с Торо Росо, Уилямс останаха 9-ти

42
0
Хайме Алгерсуари

Заубер спечелиха битката с Торо Росо за седмото място в шампионата при конструкторите. Камуи Кобаяши едва не докара инфаркт на инженерите на питуола, но от 16-ти на стартовата решетка бе девети на финала, спечели две точки и отборът приключи сезон 2011 г. с аванс от 3 пред съперниците. Японецът бе в топ 10 в 9 от надпреварите през годината, докато Серхио Перес ще запомни дебюта си с 5 такива състезания. Най-добрият резултат на отбора остава петото място на Камуи от Гран при на Монако.

Имахме известни проблеми през втората половина от сезона и ни предстои доста работа през зимата. Хубаво е обаче, че постигнахме целта си за този сезон. Според мен е чудесно, че ще останем в същия състав догодина, но искаме да сме по-силни – заяви Кобаяши.

Перес остана доволен от първата си година като титуляр в Гран при и вече гледа към следващата. За днес той бе заложил на реглажи повече за мокра писта, но след като така и не заваля, изборът му се оказа погрешен, а освен това се завъртя към средата на дистанцията.

Загубата бе особено тежка за Торо Росо, тъй като Хайме Алгерсуари и Себастиен Буеми завършиха последната надпревара за сезона точно извън зоната на точките – на 11-то и 12-то място. Испанецът имаше грижи с меките гуми, особено при излизането от бавните завои. Втората му серия с медиум бе значително по-добра, но като цяло така и не разбра къде загуби толкова скорост в последните две надпревари.

Като цяло съм щастлив да завърша сезона с 26 точки, след като миналата имах само 5. Надявам се следващия сезон подобрението да е още по-значително – допълни Алгерсуари.

Буеми призна, че не е бил достатъчно бърз в днешния ден, въпреки че имаше добър старт и задмина Хайме и Рубенс Барикело.

Скоро след това гумите ми се съсипаха отчасти заради настройките – не бяха най-подходящите за конкретните условия. Чувствам, че направих възможно най-доброто с оглед на ситуацията. Съжалявахме, че изпуснахме Заубер, но такъв е спортът. Сезонът не бе твърде лош, имах някои добри надпревари, но загубих точки заради различни проблеми. Трябва да сме по-добри догодина, ако искаме да напреднем – сподели швейцарецът.

Уилямс пък са девети с едва 5 точки след може би най-трудния сезон в историята си. Малшансът не подмина отбора и на Интерлагос, където Рубенс Барикело финишира 14-ти след ужасен старт, а Пастор Малдонадо не стигна финала. След лошото потегляне на бразилеца екипът го прехвърли от две на три спирания в бокса, тъй като освен всичко останало гумите му се износваха повече от очакваното. Съотборникът му пък изтърва болида си (обясни, че задницата била нестабилна) и го потроши при излитането от пистата.