Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Заубер: Вече ми се иска да имаме и повече подиуми, а този...

Заубер: Вече ми се иска да имаме и повече подиуми, а този сезон и победа изглежда възможна

41
0
Себастиан Фетел,Серхио Перес

Серхио Перес спечели втори подиум за Заубер този сезон в Гран при на Канада миналата неделя. Шефът на екипа Петер Заубер разказва за това необикновено състезание, вълнуващия сезон досега и целите на екипа за идващите надпревари в интервю, разпространено от пресслужбата на тима.

– Когато осъзнахте миналата неделя, че можете да спечелите подиума?

– Много късно в самото състезание. Серхио бе тръгнал от 15-а позиция на грида, така че по принцип в такива случаи не правим планове за подиум – доволни сме и на това да влезем в точките. Но след като пилотите отпред започнаха да получават проблеми с гумите, стана ясно, че може да се получи нещо специално. За разлика от други състезатели Серхио нямаше такива грижи с гумите си и успя да продължи с нормално темпо чак до финала. Направи необикновено състезание.

– Резултатът изненада ли ви?

– И да, и не. Разбира се, бе изненада, че Серхио стигна до третото място от 15-и на стартовата решетка в една напълно нормална надпревара без дъжд и без излизания на кола за сигурност. На практика обаче бяхме наясно, че С31 е по-добър автомобил, отколкото показваха резултатите от последните надпревари. Представянията ни в Барселона и Монако не бяха на достатъчно добро ниво спрямо възможностите на болида. И в двата старта имахме потенциал да сме в челото, но нещата не ни се получиха.

– Какви са очакванията ви за идващите стартове?

– Ако успеем да извлечем пълния си потенциал като отбор, тоест да направим всичко както трябва от петък сутринта до неделя привечер, то всичко е възможно. След седем кръга е кристално ясно, че С31 е бърз на практика на всякакви писти.

– Смятате ли, че е възможна и победа?

– Едва ли някой щеше да ми зададе този въпрос преди сезона. Но сега, след седем надпревари със седмина различни победители, толкова неща изглеждат възможни. В Малайзия бяхме много близо до победата. Още подиуми изглеждат реалистичен проспект. Необходимото условие, разбира се, е пилотите ни да стартират в надпреварите от добри позиции на грида.

– Не всички са доволни, че всеки старт досега бе с различен победител. Какво е вашето виждане?

– Доколкото виждам аз, само неколцина души в падока не могат да свикнат с това, че в петък не са наясно кой ще спечели в неделя. Според мен феновете го виждат по съвсем различен начин. Доволни са от непредсказуемостта, разнообразието и невероятно близкото представяне на автомобилите. Аз съм във Формула 1 от 20 години и спортът никога не е бил по-вълнуващ за мен. Това се дължи отчасти на Пирели, доставящи гумите за това шоу.

– Може ли отборът на Заубер да поддържа темпото на големите екипи при развитието на колите?

– Четирите най-големи отбора имат, разбира се, много различни финансови възможности в сравнение с частните отбори в средата на колоната. Това обаче не ни обезкуражава. Нашата сила е ефикасността. Новият пакет, чието първо излизане на писта, бе в Барселона, показа на какво сме способни. Най-важното е, че С31 ни дава отлична база за развитие.

– Какви са целите ви за останалата част от сезона?

– В началото на състезателната година заявих, че желанието ми е да печелим редовно точки и да подобрим позицията си в класирането при конструкторите. Това като цяло остава в сила, но сега, естествено, ми се искат и повече подиуми. Фактът, че след 7 състезания имаме 58 точки – 14 повече, отколкото събрахме за целия минал сезон. Засега нещата вървят много добре и по план.