Начало Автомобили Заводът за коли край Ловеч е готов – тече пробно производство

Заводът за коли край Ловеч е готов – тече пробно производство

774
0
Great Wall

На път е мечтата България да има автомобилен завод да се сбъдне. Завода за производство на китайски автомобили Great Wall край Ловеч вече е готов. В него вече са произведени пробно десет коли от два модела, похвали се изпълнителният директор на завода Андон Димитров.

Официалното откриване на завода е през февруари 2012 година. В производствената програма на завода е заложено през следващата година, да бъдат произведени над 2000 коли, които ще са предназначени предимно за вътрешния пазар.

В завода са назначени 120 работници, подбрани чрез конкурс от цяла България. Една част от тях са били на обучение в Китай. До 2014 г. броя им ще бъде увеличен до 2000, за да достигне производственият капацитет на завода от 50 000 автомобила при двусменен режим. Ръководството е амбицирано от завода да излиза изключително качествена продукция, с нищо не отстъпваща на конкурентните автомобилни марки. Привлечени са специалисти с много опит. Генерален директор на завода е шотландеца Алекс Крамб, с огомен опит в автомобилната промишленост.

Продукцията ще бъде реализираниа на европейският пазар. За сега китайската марка има дилърства в Италия и България и предстои да се изгради търговска мрежа и в останалите европейски страни.

Ще бъдат предлагани и автомобили със заводско вградена газова уредба, които според Иво Деков, маркетинг директор на Литекс Моторс ще водят до икономия от гориво около 70%.

Първоначално автомобилите ще бъдат сглобявани изцяло от внесени от Китай части. Идеята е с времето част от тях да започнат да се произвеждат в български заводи.

В завода е изграден огромен склад за части, от който ще се захранва производството на завода и от който ще бъдат доставяни заявени резервни части за цяла Европа в рамките на 48 часа и за България в рамките на 24 часа.