Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Завръщането на Хонда потвърдено официално още тази седмица?

Завръщането на Хонда потвърдено официално още тази седмица?

35
0
Хонда

Според японска информационна агенция предстои още тази седмица Хонда да обяви официалното си завръщане във Формула 1. Това до не малка степен се потвърждава и от нежеланието на Макларън да се възползва от опцията си за продължаването на договора за снабдяване с двигатели между отбора и Мерцедес. Очаква се японският производител да се завърне в Гран при през 2015 г.

От този сезон Макларън трябва да плаща на Мерцедес за получаваните двигатели, произвеждани в Бриксуърт. В края на сезона пък си отива и главния спонсор на отбора, телекомуникационния гигант Vodafone. Това изглежда създава сериозни проблеми за екипа от Уокинг, който ще получава безплатно двигатели от Хонда, при положение, че японците действително се завърнат. Още преди няколко месеца се появиха слухове, че промяната в правилата и използването на по-малки турбо двигатели, се е видяла достатъчно атрактивна за Хонда.

Говори се, че добре познати специалисти в областта развиват двигател по новия регламент. Освен това японците биха имали и сериозно предимство спрямо съперниците си, защото влизането през 2015 г. би дало възможност за допълнителни тестове, които за участниците през 2014 г. са ограничени. За Мерцедес обаче подобен ход на Макларън изглежда доста рискован, защото не се изключва изтичането на know-how в посока Хонда. Екипът от Уокинг ще ползва една година двигатели от Брикуърт, преди да се обърне към японците.

Хонда се оттегли от Формула 1 през 2008 г. не само заради икономическата ситуациа, но и заради промяната в регламента посока застъпването на „зелените“ технологии. Сега обаче японците разполагат достатъчно опит по отношение на турбо техниката. В последната година, в която във Формула 1 се използваше подобна техника, 1988 г., Хонда спечели всички състезания с изключение на едно. Тогава партньор бе именно екипа на Макларън.

Все още не е ясно, кой би бил вторият отбор, който Хонда ще снабдява. Това е изискване, което е поставено от ФИА. В момента има четирима производители – Ферари, Мерцедес, Рено и Косуърт, като в края на сезона последните излизат от спорта.