Начало Избрани Жак Вилньов ще опита да вземе участие в Дайтона 500

Жак Вилньов ще опита да вземе участие в Дайтона 500

658
0
Жак Вилньов и Жан Алези
Жак Вилньов и Жан Алези, снимка Майкъл Потс

Жак Вилньов ще опита да вземе участие в тазгодишното издание на Дайтона 500. Това е вторият опит, в който той пробва да стартира в легендарното състезание от НАСКАР. През 2008 канадецът отпадна от квалификационната надпревара, което не му позволи да се нареди на старта.

Световният шампион има опит с автомобили от НАСКАР след като напусна F1 в средата на 2006. Оттогава той периодично е участвал в американските серии в периода 2008-2013. След това се прехвърли в европейския НАСКАР, където спечели миналогодишните състезания на италианската писта Валелунга. Сега той ще направи своето завръщане в Съединените щати с новосформирания отбор на Хайзенберг.

Канадецът ще опита да добави още едно постижения в разнообразната си състезателна кариера. Освен титлата в F1 с отбора на Уилямс, той е спечелил Индианаполис 500 и шампионата CART през 1995 и се е качвал на подиума в 24-те часа на Льо Ман. Състезавал се е и във Формула Е, Индикар, световният рали крос шампионат и в редица други национални шампионати и серии.

„Дайтона 500 е едно от най-големите състезания на планетата“, сподели Вилньов, цитиран от Асошиейтед експрес.

„Имате Дайтона, 24-те часа на Льо Ман и Индианаполис 500, така че това е една от причина да го направите. И знаете, ако направите едно добро състезания, след което в крайна сметка правите още няколко.“

„Никога не съм спирал да се състезавам. Никога не съм се отказвал от НАСКАР. Това е причината да съм в Европа.“

„Освен с европейския отбор, сега влязох в контакт с Хайзенберг и се разбрахме да участвам в Дайтона. Правя го за общото преживяване.“

„Не всеки иска да кара неквалифицирана кола. Това е трудно начинание. Екипът е много малък. Въпреки това имаме добри шансове да направим малко шоу.“

50-годишният състезател каза, че част от гордостта му е заложена в опитите да се класира за надпреварата. тъй като стартирането в неделния ден не е даденост за всеки пилот.

Въпреки риска, който поставя репутацията му на карта, Вилньов има любов към състезанията, която го кара да се опита да влезе в това толкова голямо събитие.

„Ако не влезете в Дайтона, след като сте спечелили в F1 и Индианаполис 500, предполагам, че може да е малко трудно“, коментира той.

„Ако не направя шоу, просто ще навредя на себе си. По принцип това може да окаже влияние на репутацията и на 30-те години труд, който съм вложил в моята кариера. Така че винаги има голям риск в този аспект.“

„Но аз обичам състезанията и съм много страстен. Когато съм зад волана се чувствам жив. Колкото по-голяма е надпреварата, толкова по-добре. Това ще бъде страхотен и важен уикенд за мен. Ако успеем да направим шоу в квалификациите, това ще бъде много вълнуващо“, завърши Жак Вилньов.