Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Жалбата на Макларън е приета за разглеждане

Жалбата на Макларън е приета за разглеждане

39
0

Жалбата на Макларън за добавените 25 секунди към времето на Люис Хамилтън ще бъде приета за разглеждане от Апелативния съд на ФИА. Тепърва предстои младият британец да изкаже мнението си по случая.

Първите два часа от заседанието в Париж са изминали, като адвокатите са обсъждали дали жалбата изобщо е приемлива. По принцип според правилника на ФИА наказанията с преминаване през бокса не подлежат на обжалване. Адвокатът на Макларън, Марк Филипс, обаче е представил позицията, че жалбата може да бъде приета, тъй като дискусиите са за 25-секундното наказание.

След последната Гран при на Япония например бе приета жалба дали Витантонио Лиуци е трябвало да получава своето 25-секундно наказание след изпреварване на Адриан Сутил при жълти флагове.

Така Филипс е продължил да излага позицията, че Хамилтън не е извлякъл предимство от първото изпреварване на Райконен.

„Милиони зрители видяха Люис Хамилтън да пресича финала на Спа на 7 септември” – казва Филипс в стъпителното си слово. „Милиони зрители видяха, че Люис Хамилтън бе най-бързият пилот на пистата в момента, в който дъждът започна да вали.”

„В един момент бе въпрос кога, а не дали, той ще изпревари Кими Райконен. На мокрото трасе Кими Райконен бе почти беззащитен. Светът видя Люис Хамилтън да получава трофея и след това видяха пресконференцията след надпреварата.”

„Около два часа по-късно стюардите решиха да добавят 25 секунди към времето на Люис Хамилтън, с което се премести от първа на трета позиция. Стюардите казаха, че Люис Хамилтън е отрязал единия шикан и така е получил предимство.”

„Доказателствата ще покажат, че Люис Хамилтън върна предимството на Кими Райконен. Когато те пресякоха линията, Хамилтън бе с 6.7 км/ч по-бавен и в един момент – не седем метра зад него.”

„Ако бе останал зад Райконен и през правата, той така или иначе щеше да го изпревари в първия завой. Но Люис Хамилтън нямаше друг избор, освен да мине по аварийния маршрут – решение, което той взе с последната секунда.”

„Предложението, че е можел да намали, е просто грешно. Ако Кими Райконен не го бе изтласкал от пистата, той щеше да го изпревари на правата.”

В съда е бил пуснат и аудио запис на разговор между спортния директор на Макларън, Дейв Раян и делегата на Формула 1, Чарли Уайтинг, според който няма никакво наказание. Ето го и него:

Раян: „Смятате ли, че това бе наред? Той върна позицията.”
Уайтинг: „Вярвам, че да.”
Раян: „Вярвате, че е било наред.”
Уайтинг: „Вярвам, че беше наред.”

Очаквайте повече информация, щом тя бъде предоставена от ФИА.