Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Жълтите знамена ми костваха позиция в топ 4, категоричен е Алонсо

Жълтите знамена ми костваха позиция в топ 4, категоричен е Алонсо

40
0
Фернандо Алонсо

Жълтите времена са причината за изоставането на Фернандо Алонсо в последния квалификационен сегмент на пистата Сузука днес, заяви самият пилот. Той остана със седмо време, докато съекипникът му Фелипе Маса не прескочи Q2.

Нямахме никакъв късмет днес с жълтите знамена. За колите пред и зад мен всичко бе наред, но аз хванах точно предупредителния флаг. А мисля, че това ни коства позиция в топ 4. И като се има предвид наказанието на Дженсън Бътън, можех да съм дори сред първите трима на старта утре. Но не можем да направим нищо. Дано имаме късмет утре. Това обаче е пореден уикенд, в който не сме достатъчно бързи в един тур. Изоставаме със секунда от полпозишъна. Цяла година сме на около 0,8 сек или по-малко, а и все още водим в шампионата – нещо трудно за обяснение, но се надявам да продължи – каза испанецът.

Двукратният шампион се справи доста добре със своя F2012, след като заедно с екипа реши да сложи задно крило, с което не бе карал до квалификацията. Ферари изпитаха и направиха сравнение между три различни варианта: последното използвано в състезание, изпробваното в Сингапур с леки модификации и съвсем ново, докарано в Япония. В последната свободна сесия Фелипе Маса бе по-бърз от Алонсо с близо 4 десети от секундата с втората версия на крилото и явно това се оказа решаващо при избора за квалификацията.

Самият Маса бе особено разочарован, след като изобщо не се класира в топ 10 и не скри чувствата си.

До второто излизане в Q2 всичко вървеше добре: колата бе бърза, балансът на ниво. След това сложих нови гуми софт и изведнъж загубих сцепление в предната част – още от първия завой. Прилепянето бе лошо през целия тур след това. Да изтървеш Q3 за 21 стотни от секундата е крайно разочароващо. Няма да е лесно да спечеля места, но ще дам всичко от себе си – коментира бразилецът.