Начало Formula E News Жан-Ерик Верн отново е шампион във Формула Е

Жан-Ерик Верн отново е шампион във Формула Е

769
0
Жан-Ерик Верн
Жан-Ерик Верн, снимка: DS Techeetah

Жан-Ерик Верн спечели за втори пореден сезон титлата във Формула Е. Французинът завърши 7-и в еПри на Ню Йорк, последен 13-и кръг от шампионата. С това той донесе и титлата на екипа си DS Techeetah, която е първа за китайския тим.

Победата в състезанието бе за Робин Фрийнс от Virgin Racing, който остави зад себе си Алекс Симс (BMW Andretti) и Себастиан Буеми от Nissan e.dams. С класирането си на подиума швейцарецът се осигури второто място в крайното подреждане при пилотите.

Алекс Симс беше най-бърз в квалификацията и стартира от полпозишън. След като не успя да спечели първата стартова позиция, Буеми загуби шансове да се бори за титлата. Такива запазиха Лукас ди Граси (Audi Sport), който бе на 22 точки от Верн, и Мич Еванс (Jaguar), на 25 т.

На старта Симс поведе пред Буеми, който изпревари Фрийнс. Сам Бърд бе 4-и, пред Щофел Вандоорн.

По-назад Ди Граси и Верн бяха 10-и и 11-и, а след масов сблъсък най-много пострада съотборникът на Верн – Лотерер, който отпадна. В челото Вандоорн изпревари Бърд.

А малко след това на трасето излезе кола за сигурност заради инцидент на Хосе Мария Лопес, който отпадна. След рестарта Фрийнс изпревари Буеми и си върна 2-ата позиция. А Бърд мина пред Вандоорн. Ди Граси и Верн пък се придвижиха с по 1 място напред и заеха 9-ата и 10-ата позиция.

В челото с агресивна атака Фрийнс изпревари Симс и поведе. А Буеми удържаше 3-ото място пред Бърд и Дани Абт. Ди Граси спечели още 2 позиции – спрямо Вандоорн и Роуланд. Верн обаче също се справи с Вандоорн и стана 9-и и това му бе напълно достатъчно за титлата.

В самия край Еванс и ди Граси се удариха в битка за 6-ото място и останаха извън зоната на точките. Това изведе Верн 7-и, което му гарантира титлата и тази на DS Techeetah при отборите пред екипа на Audi Sport.