Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Жан Тод: Фетел може да подобри постиженията на Шумахер

Жан Тод: Фетел може да подобри постиженията на Шумахер

24
0
гала,Жан Тод,Себастиан Фетел,ФИА

Постигналият досега 91 победи в Гран при Михаел Шумахер вероятно никога няма да бъде задминат в постиженията си от друг пилот. Все пак президентът на ФИА, Жан Тод, който бе тим шеф на германеца от 1996 до 2006 г. смята, че Себастиян Фетел може да подобри рекордите на своя сънародник.

„Себастиян може да спечели повече от успехите постигнати от Михаел“, цитиран бе Тод от Corriere della Sera. Още на 24 години пилотът на Ред Бул вече е двукратен световен шампион, възраст на която Шумахер спечели своята първа титла. Със своите 21 победи Фетел все още е далеч назад зад Шумахер, въпреки че вече е на 12 място във вечната ранглиста по постигнати победи.

Все пак, Фетел, както и Шумахер, били забележителни пилоти според Тод.

„В действителност и двамата са германци и двамата имат немско възпитание, но са много различни като личности, всеки със своя характер“, продължава Тод, който смята, че неговият бивш пилот може да увеличи още броя на победите си. В крайна сметка престоят му във Ферари не започна с низ от победи и преди първата му титла със Скудерията трябваше доста работа. Подобно изглежда сега положението и в Мерцедес.

Освен това Тод защитава своя наследник във Ферари, Стефано Доменикали. Италианецът в последните години често е подлаган на критика. Особено през изминалия сезон, когато Алонсо успя да спечели едва една победа за италианците, а Скудерията в нито един момент не изглеждаше като кандидат за титлите.

„Ролята на Стефано е доста натоварена“, признава Тод, който се радва че е предал водачеството през 2007 г. именно на Доменикали. Колата на екипа през тази година пък не била чак толкова лоша.

„Определено не бе на нивото на тази на Ред Бул, но като цяло не беше лоша кола“, споделя Тод, според когото и Фелипе Маса бил ненужно критикуван и често оценяван по-зле отколкото заслужавал. „Фернандо Алонсо е мащаб, не само за Фелипе, с които всички трябва да се сравняват. Фелипе бе на 2-3 десети зад него през сезона, не на 2-3 секунди.“

Според него проблемите на бразилеца с адаптацията към гумите ще са история през 2012 г. и всички отново щели да видят стария Фелипе.