Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Жан Тод отказал да наеме Сена във Ферари през 1994 г.

Жан Тод отказал да наеме Сена във Ферари през 1994 г.

2339
0
Аертон Сена
Аертон Сена, снимка АТР

Президентът на ФИА Жан Тод разкри в интервю, че е отказал да наеме Аертон Сена като пилот във Ферари за 1994 г. През 1993 г. бразилецът се готви да напусне Макларън и си търси нов отбор. А по това време Тод вече е спортен директор на Ферари.

Според Жан, Сена е имал силно желание да премине във Ферари, като двамата са имали 3-часова среща в уикенда за Гран при на Италия на Монца през септември. До споразумение обаче не се стига.

„Прекарахме 3 часа в моята стая, говорейки с него за възможността той да се присъедини към нашия отбор, заяви Тод през racefans.net. – В онзи етап от годината Аертон беше много заинтересован да дойде във Ферари.

Но той искаше това да се случи още за следващата 1994 г. А ние имахме двама пилоти с договори – Жан Алези и Герхард Бергер. Казах му за това. Той ми отговори, че във Формула 1 контрактите не са важни. А аз му отвърнах, че за мен те са важни.“

След Гран при на Португалия Ален Прост обявява своето оттегляне от спорта, като вече е шампион. И така за Сена се освобождава място в Уилямс. И той се присъединява към екипа на Франк Уилямс.

Сезонът му обаче не започва добре. Сена отпада в Бразилия и на Аида, въпреки че стартира от полпозишън. На Имола в 3-ия кръг също стартира първи, само за да катастрофира фатално на завоя Тамбурело след удар в стената с близо 300 км/ч.

Аертон Сена
снимка АТР

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter