Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Жена ще пробие в F1 някой ден, твърди Деймън Хил

Жена ще пробие в F1 някой ден, твърди Деймън Хил

203
0
Деймън Хил

Световният шампион във Формула 1 за 1996 г. Деймън Хил е твърдо убеден, че жена ще пробие някой ден във Формула 1 и ще кара в световния шампионат. Англичанинът сподели пред Channel 4, че това е неизбежно и дамите ще си извоюват място в спорта.

– Вероятно недостатъчно жени са избрали този спорт като кариера, но някой ден някоя дама ще намери място в Гран при и ще е толкова добра, колкото и най-талантливите пилоти. В автомобилния спорт е по-трудно за жените – те нямат своя категория. Но всички момичета, които се състезават и с които съм разговарял, не искат отделна надпревара за тях, а да се надбягват с мъжете – обясни Хил.

Мария-Тереза де Филипс е първата жена, участвала в старт от Формула 1. Тя кара в 5 надпревари през 50-те години на ХХ век. Останалите са Давина Галика, Дезире Уилсън, Джована Амати, но те не успяват да прескочат квалификациите и да се класират за състезание. Тест прави Катрин Леге.

Единствената, спечелила точка (или по-точно половин точка), е Лейла Ломбарди – в скъсената Гран при на Испания през 1975 г.

Съмнения относно дамски пробив в спорта се появиха съвсем скоро заради катастрофата на Мария де Вилота, която загуби око след удар с Маруся-та си в транспортен камион на тест през юли.

Още един тест на жена-пилот е насрочен за настоящия сезон – на Сузи Волф за Уилямс. Тя се състезава в немския шампионат за туристически автомобили (DTM) с Мерцедес и освен това е категорична, че участва в автомобилния спорт единствено защото го обича.

– Не смятам, че съм различна или специална. Карам, тъй като обичам автомобилите и преследвам мечтите си. Според мен това не е мъжки свят, а моят свят. Не се състезавам, за да доказвам колко добре може да се справи една жена срещу всички мъже. Карам заради себе си, но, разбира се, все още съществува сериозен сексизъм – разясни позицията си тя.