Начало Избрани Жу: Деветото място в Мелбърн е наистина страхотен резултат

Жу: Деветото място в Мелбърн е наистина страхотен резултат

343
0
Гуаню Жу, Алфа Ромео
Гуаню Жу, снимка Алфа Ромео

Гуаню Жу бе повече от доволен от резултата си в Гран при на Австралия. Пилотът на Алфа Ромео финишира на девето място в състезанието на пистата Албърт парк и спечели първи точки за сезон 2023 в F1.

Жу не успя да прескочи първия сегмент от квалификацията в Австралия. Китаецът потегли от 17-та позиция в неделната надпревара и нямаше големи очаквания да се бори за място в зоната на точките

С напредване на състезанието той успя да се доближи до челната десетка. В края на Гран при на Австралия Жу успя да заеме десетото място след като не взе участие в мелето в 56-тата обиколка. Състезателят на Алфа Ромео пресече десети старт-финалната линия и мина едно място напред заради санкцията на Карлос Сайнц. Така той записа първи точки за сезон 2023 в F1.

„Деветото място в Мелбърн е наистина страхотен резултат. Не трябва да забравяме позицията, от която стартирахме, както и предизвикателния уикенд, който имахме до онзи момент. Имаше и положителни моменти – направихме наистина добър старт, върху който работихме много усилено. Също така не допуснахме грешки в състезание, в което имаше много инциденти“, сподели Жу.

„Предпазихме се от проблеми и карахме чисто. Самият аз успях да притисна Магнусен в по-късните етапи на състезанието в Мелбърн, което в крайна сметка ни позволи да спечелим точки. Условията бяха трудни след като температурата на пистата беше по-ниска от очакваната. Въпреки това не допуснахме грешки, което бе от голямо значение. Това са първите ми точки за годината, които са приятна изненада на трудно място като Мелбърн. Сега ще трябва да продължим да се подобряваме и да добавим още точки към името си в Баку и по-нататък“, добави пилотът на Алфа Ромео.

Съотборникът на Жу Валтери Ботас нямаше толкова късмет. Опитният финландец също изпитваше затруднения в квалификацията и не успя да прескочи Q1. В състезанието той се движеше в задната част на колоната и изоставаше от своя колега в Алфа Ромео. В крайна сметка Ботас финишира 11-ти след като спечели няколко позиции заради хаоса в последните обиколки и наказанието на Сайнц

„Щастлив съм за Жу и отбора. Те си тръгнаха с две точки от това хаотично състезание. Неделният ден беше доста самотен и без особено действие – докато всичко не се раздвижи към края. Решихме да рискуваме на старта и потеглих с твърди гуми в първата обиколки. Планът беше да запазя тези гуми за цялото състезание. Появата на червеният флаг означаваше, че няма да мога да се възползвам от това“, каза Ботас.

„По-късно, когато излезе колата за сигурност, заложихме на софт, но за нещастие червеният флаг отново обърка стратегията ми. Беше труден уикенд. Още в началото не бяхме с добро темпо. Ще разгледаме защо се е получило така и ще сме готови за следващото състезание. Всъщност се радвам, че имам малко време преди Баку. Това ми позволява да се върна към чертожната дъска и да се върна в по-конкурентна форма“, добави състезателят на Алфа Ромео.