Начало Избрани Жу: F1 става все по-популярна в Китай

Жу: F1 става все по-популярна в Китай

612
0
Гуаню Жу, Алфа Ромео
Гуаню Жу, снимка Алфа Ромео

Гуаню Жу заяви, че F1 става по-популярна в Китай въпреки отмяната на последните няколко издания на надпреварата. Пилотът на Алфа Ромео също така призна, че няма търпение да се състезава пред домашна публика през 2024 г.

F1 прие първата в историята си Гран при на Китай през 2004 г. Надпреварата се проведе на пистата Шанхай Интернешънъл. Световният шампионат продължаваше да посещава страната от Източна Азия до 2019-та, като последното издание на надпреварата бе спечелено от Люис Хамилтън с Мерцедес.

Гран при на Китай бе включена от календара на F1 за 2020 г. За съжаление събитието бе отменено заради разпространението на пандемията от COVID-19. Това бе и причината надпреварата да не се проведе през 2021 и 2022 г.

Тази година Китай трябваше да се завърне в календара на F1. Надпреварата трябваше да приеме кръг №4 от сезон 2023 и да се проведе този уикенд. Въпреки това ръководство на шампионата отново се принуди да отмени събитието край Шанхай. Причината за поредната отмяна бе свързана с тогавашната политика на китайското правителство и т. нар. „нулев ковид.“ Действията на властите в Китай предизвика протести в редица градове, сред които бе и Шанхай.

F1 така и не намери заместник на състезанието в Китай. По този начин се отвори своеобразна „дупка“ в графика на шампионата за тази година.

Междувременно Жу дебютира в F1 през 2022 г. 23-годишният състезател вече започна втория си сезон в отбора на Алфа Ромео. Въпреки това той така и не се е състезавал пред домашна публика.

Жу призна, че е разочарован от последните две отменяния на домашното му състезание. Въпреки това той заяви, че ще изчака още една година, преди да се състезава на родна земя

„Разочарован съм, но донякъде очаквах това да се случи заради ограниченията. За съжаление властите не отвора границите си достатъчно рано“, сподели Жу. „Когато F1 насрочи състезанието за април, аз много знаех, че мерките в Китай ще са доста строги. Предвиждах, че това ще се случи. Въпреки това не се чувствам зле, защото смятам, че е въпрос на време домашното състезание да завърне в календара на Формула 1“, добави пилотът на Алфа Ромео.

Гран при на Китай е доста важно състезание за F1. Страната е с голямото население в света и доста бързо растяща средна класа. Това прави Китай огромен потенциален пазар за този вид спортове.

Правителството на страната също призна икономическите и социалните ползи от провеждането на международни спортни събития като състезанията от F1 и активно подкрепя развитието на този спорт. В допълнение, появата на Жу бе основен катализатор за по-нататъшното засилване на интереса на Китай към Формула 1.

„F1 става все по-популярна в Китай. Не се съмнявам, че догодина всички билети ще бъдат разпродадени много бързо и че ще бъде пълно с хора по цялата писта“, заяви Жу.

„През последните години, особено след станах пилот от F1, усетих, че популярността расте. Има много хора, които просто искат да отидат на пистата и да карат сами. Там също така се интересуват от гледане на състезания – така че е хубаво да се види това.“

Според пилота на Алфа Ромео, завръщането на F1 в Китай ще даде възможност на нов „контингент“ от млади фенове да открият спорта.

„Най-важната част и следващата голяма стъпка ще бъде провеждането на домашно състезание. Така хората, които се интересуват от F1, ще могат сами да го изпитат и да усетят въздействието и енергията на спорта“, заключи Гуаню Жу.