Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Звукът на двигателите не трябва да се увеличава, смятат от Рено

Звукът на двигателите не трябва да се увеличава, смятат от Рено

103
0
Сирил Абитебул

Звукът на двигателите във Формула 1 не трябва да бъде увеличаван. Това смята управляващият директор на екипа на Рено Сирил Абитебул.

От началото на новата турбо ера в хибридни мотори през 2014 г. феновете често се оплакват, че задвижващите системи не са достатъчно шумни и съответно не са атрактивни.

Управляващите спорта се опитаха да въведат някои мерки за повишаване на звука, като поставянето на две допълнителни изпускателни тръби до основния ауспух, но това не доведе до особено повишение на шума.

Според Абитебул по-слабият звук всъщност говори колко ефективни са задвижващите единици в последните години и той не смята, че шумът от тях трябва да бъде по-силен.

„Звукът от ауспуха е енергия, каза французинът пред канадското радио Rive-Sud de Montreal. – Ако започнем да превръщаме повече енергия в звук, няма да постигнем добри резултати по отношение на енергийната ефективност.

Силният звук от мотора и икономичността на двигателя са две противоречащи си цели. Скоро ще израсне поколение от фенове, което никога не е чувало V10 или V8 двигатели. Така че за тях тихите агрегати ще са нещо нормално.“