Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо: Бяхме бързи и на сухо, и на мокро и дори още...

Алонсо: Бяхме бързи и на сухо, и на мокро и дори още по-бързи в смесени условия

73
0

И двата болида на Макларън се класираха във финалния сегмент на квалификация за първи път от сесията за разпределение местата на грида в Бразилия през 2014 г. Постижението бе определено от рейсинг директора Ерик Булие като „стоплящо”, но той направи и обичайното си уточнение – че тимът от Уокинг по принцип не се бори за подобни резултати, а за далеч по-силни подреждания.

Фернандо Алонсо се нареди седми, а Дженсън Бътън – осми на Хунгароринг.

„И двата Макларън-а са в топ 10 на квалификация за първи път от много време, което определено е стъпка напред и аз съм доволен от посоката и прогреса на тима”, коментира Алонсо. „На мен особено много ми допаднаха сложните условия в Q2, когато бяхме силни. Всъщност днес бяхме бързи и на сухо, и на мокро и дори още по-бързи в смесени условия. Поехме някои рискове със сухите гуми, което определено ми допадна. Ситуацията изглежда благоприятна за нас този уикенд. Пистата пасва на колата ни малко по-добре. Бях седми във всички сесии досега, така че сме сравнително конкурентоспособни.”

Испанецът обясни, че в края на квалификацията е спрял много късно за шести завой, пресякъл шикана и загубил време. В опит да го навакса, сбъркал на девети, където се завъртя.

Бътън също бе доволен от поведението на автомобила си в смесени условия. На финала на Q3 той попадна на жълтите знамена, предупреждаващи за инцидента на съотборника му, но не бе сигурен, че дори подобрение с няколко десети щеше да го класира по-напред.

„Чудесно е и двете коли да са в топ 10, но пък след като постигнеш това, веднага искаш нещо повече”, призна англичанинът. „Аз ще стартирам от мръсната страна на трасето утре, което ще е сложно. Асфалтът обаче е нов и при толкова дъжд ситуацията може да е по-добра, отколкото смятаме. На мокро ни бе трудно да накараме гумите да работят, особено големи грижи ми създаваха предните. Имахме малък проблем с предното крило – нещо се разхлаби, но го оправихме. Накрая извлякохме максимума на изсъхваща писта. Нямам никаква представа какво да очаквам утре, но чакам с нетърпение състезанието!”