Начало Рали Адаптирането към различна настилка е ключът за добро представяне в Испания, смята...

Адаптирането към различна настилка е ключът за добро представяне в Испания, смята Кубица

75
0
Роберт Кубица

Бързото адаптиране към различна настилка е ключът за добро представяне в рали Испания, смята Роберт Кубица.

Предпоследният кръг от световния шампионат е единственото състезание в календара, в което се кара и на чакъл, и на асфалт. Полският пилот е карал само веднъж в надпреварата, която отбелязва 50-ата си годишнина. Представянето му обаче бе забележително: той победи във WRC2 с повече от 5 минути аванс спрямо най-близкия си съперник, като спечели 10 от 15-те скоростни отсечки.

– Испания е много нетипично рали, тъй като трябва да се състезаваме на две различни настилки. Тази година започваме на чакъл и денят ще е доста дълъг. След това ние трябва да сменим стила си, както и настройките на колите – коментира Кубица. – Асфалтовите пътища в Испания са чудесни и нямам търпение да се състезавам там. Чакълът е доста сериозно предизвикателство. На някои места секциите са бързи, но тесни с много камъни отстрани. Повечето етапи ще се повторят с миналогодишните, други са смесени – отчасти същите, отчасти нови. Но като цяло смятам, че характеристиките ще са като тези през 2013 г.

Роберт призна освен това, че обмисля допълнителна операция на контузената си ръка с надежда това да помогне за евентуалното му връщане във Формула 1. Той катастрофира тежко през зимата на 2011 г. по време на рали в Италия. Впоследствие хирурзите едва спасиха дясната му ръка, която и досега не е със 100% възстановени функции.

– Ще прегледам всичко след края на сезона. Би било истинска мечта да се върна в F1. Ръката и дланта са добре. Има подобрение от гледна точка на подвижността. Но е нужна операция, а сезонът продължава, ралитата са много и са дълги. Трябва да сме реалисти – каза той пред ВВС Спорт.