Начало WRC News Ирландия няма да приема кръг от WRC през 2025 г.

Ирландия няма да приема кръг от WRC през 2025 г.

72
0
рали Ирландия

Ирландия няма да приема кръг от WRC през 2025 г. Организаторите на състезанието признаха, че не са успели да осигурят необходимото финансиране навреме. По този начин Ирландия вече не е един от кандидатите за място в календара на световния рали шампионат за следващия сезон.

Ирландия прие първия си старт от WRC през сезон 2007. Следващата година събитието не беше част от календара на шампионата. Рали Ирландия отново беше домакин на старт от WRC през 2009-та, като и двете издания бяха спечелени от Себастиен Льоб и Ситроен. После страната изчезна от календара на шампионата, макар беше планирано да се върне през 2011-та

През последните месеци Ирландия направи сериозен опит да се върне в WRC. Организаторите на събитието поискаха тригодишен договор за домакинство на старт от световния рали шампионат, започвайки от 2025 г.

През януари Моторспорт Ирландия обяви план за ротационно провеждане на ралито на три места: Уотърфорд, Кери и Лимерик. Всичко това щеше да се случи в рамките на тригодишния период на контракта.

Концепцията беше одобрена от промоутъра на WRC, който се срещна с президента на Моторспорт Ирландия Ейдън Харпър през февруари, за да обсъди тази идея. Разбира се, всичко зависеше от това дали организаторите на състезанието ще получат финансиране от ирландското правителство на стойност 15 млн. евро, което да се разпредели по време на тригодишния договор. Според тях, че ралито ще трябва да 300 млн. евро за местната икономика за тези три години.

Съществуваше надежда, че безвъзмездното финансиране ще получи зелена светлина. Но в крайна сметка правителството на страната не даде зелена светлина на този проект.

„С дълбоко съжаление Motorsport Ireland потвърждава, че Ирландия вече не се разглежда като домакин на кръг от световния рали шампионат на ФИА през 2025 г.“, се казва в изявлението.

„В понеделник, 15 април, Motorsport Ireland най-накрая получи потвърждение от г-н Бърн, държавен министър на спорта и физическото възпитание. Той каза, че неговият департамент ще има нужда от „поне шест месеца“, за да направи допълнителни независими икономически оценки и анализи на нашето предложение.“

„Крайният срок за подаване на офертата с WRC Promoter GmbH беше краят на първото тримесечие на тази година. Това е дата, за която Моторспорт Ирландия уведоми министър Бърн и неговия отдел от самото начало. В крайна сметка не получихме никаква актуална информация от Министерството до крайния срок за първото тримесечие. Затова Motorsport Ireland поиска и получи от промоутъра удължаване на срока с две седмици.“

Липсата на финансиране означава, че Ирландия отпада като кандидат за старт от WRC през следващата година. Плановете са шампионатът да разшири календара за следващия сезон Очаква се да има поне едно чисто ново събитие в графика, както и такива, което се завръщат

Миналия месец бе обявено, че рали Канарски острови влиза в календара на WRC догодина. Също така се приема се, че Парагвай и Аржентина се борят за място за следващата година. Неотдавна на WRC Саймън Ларкин пътува до Парагвай, за да се срещне с президента на страната Сантяго Пена и да обсъди кандидатурата на страната за WRC. Има голяма вероятност догодина шампионатът да се върне и в Близкия изток. Сред потенциалните домакини на състезания са страни като Саудитска Арабия и ОАЕ.