Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бергер: Бих се обадил на Фетел или Алонсо; Екълстоун: Алонсо в Мерцедес?...

Бергер: Бих се обадил на Фетел или Алонсо; Екълстоун: Алонсо в Мерцедес? Възможно е

72
0

Внезапното решение на Нико Розберг да се оттегли от Формула 1, след като спечели титлата в шампионата за 2016 г., изправи Мерцедес пред проблем. Тимът трябва да намери заместник на немския пилот и спекулациите заваляха в минутите след изявлението на Розберг.

Най-често спряганите имена са на Фернандо Алонсо и Себастиан Фетел. Те имат договори (съответно с Макларън и Ферари), както и повечето други пилоти в F1 понастоящем. От двете протежета на Мерцедес, достигнали до Гран при, Естебан Окон е с контракт с Форс Индия, но Паскал Верлайн е свободен. Според анализатори най-вероятната сделка, която Бракли ще гони, е да привлече Валтери Ботас. Спортният директор на Мерцедес Тото Волф е мениджър на финландския пилот и се смята, че ще се опита да го вземе от Уилямс в замяна на Верлайн и може би отстъпка в цената на задвижващите системи за тима от Гроув.

На въпрос как би постъпил в ситуацията, в която се намират Волф и Ники Лауда, бившият пилот от Формула 1 Герхард Бергер бе категоричен: „Бих се обадил на Фетел или Алонсо”.

Австриецът преговаря през изминалата година от името на Розберг с Мерцедес за подновяване договор на Нико, за да може пилотът да се съсредоточи върху битката си на пистата. Резултатът бе нов двегодишен контракт, така че решението на Розберг дойде като гръм от ясно небе за него. Бергер обаче заяви, че му се възхищава, защото знае колко е трудно за един състезател да се откаже от спорта: „За мен беше. Бях в много лош етап от кариерата си, когато реших да спра. Силата ми вече я нямаше. Нико е на върха. В такъв момент е нужна невероятна воля, за да сложиш край.”

Бергер също така се съмнява, че Паскал Верлайн е готов да кара в тим като Мерцедес след едва 19 старта в F1.

Ники Лауда заяви, че намирането на заместник на Нико ще е трудно.

„2 декември е, а нямаме състезател”, заяви снощи председателят на борда на Мерцедес F1. „Страхувам се, че всички топ пилоти имат договори. Намирането на заместник на Розберг наистина е проблем. Двойката ни пилоти бе възможно най-добрата, която можехме да имаме. Знаехме с какво разполагаме в лицето на Люис [Хамилтън] и Нико. Розберг ни хвана неподготвени. Но автомобилните състезатели спират тогава, когато искат. Не можеш да им повлияеш.”

Според Бърни Екълстоун пък има възможност Алонсо да стане част от Мерцедес.

„Възможно е, предполагам. Да видим. В Макларън има нов мениджмънт. Може би на него му е писнало там, а на тях им е дотегнало от него. Но Фетел? Не мисля. Не смятам, че Себ би искал да е (в един отбор) с Люис”, обясни англичанинът.