Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хюлкенберг напуска Хаас в края на сезона, Заубер потвърди привличането на германеца

Хюлкенберг напуска Хаас в края на сезона, Заубер потвърди привличането на германеца

2284
0
Нико Хюлкенберг
Нико Хюлкенберг, снимка Хаас

Нико Хюлкенберг напуска Хаас в края на сезона. Това стана ясно днес от съобщение на американския отбор. Броени минути по-късно Заубер обяви, че германецът ще кара за тима от 2025 г. нататък. Така Хюлкенберг става първият потвърден пилот на Ауди F1 Тийм.

Хюлкенберг беше свързан с Ауди още след завръщането си във Формула 1 през 2023 г. Опитният германец беше близо до преминаване в Заубер още тази година. От Хаас обаче успяха да блокират този трансфер и да го задържат за още една година.

Статутът на Хюлкенберг го превърна в най-подходящият кандидат за Ауди. Германският производител прибоди изцяло тима на Заубер и се подготвя за влизане в F1 през 2026 г. От Ауди неведнъж заявяваха, че искат да имат редиците си германски състезател

По-рано тази седмица различни германски медии съобщиха, че Хюлкенберг е много близо до преминаване в Заубер. Според тях, 36-годишният пилот е договорил личните си условия с Ауди. Очакванията бяха сделката да бъде обявена съвсем скоро.

Днес Хаас обяви раздялата си с Хюлкенберг след края на сезона. Това на практика отвори широко вратата на германеца да стане част от Заубер и Ауди.

„Бих искал да благодаря на Нико за приноса му към отбора и за времето, през което е тук с нас. Той беше страхотен отборен играч и човек, с когото ни е много приятно да работим“, сподели Аяо Комацу.

„Неговият опит и обратна връзка се оказаха безценни за нас по отношение на подобряването на цялостното ни представяне. Това е факт, който ясно личи както в квалификациите, така и в представянето му в състезанията с VF-24 през този сезон.“

„Предстоят ни още много състезания тази година. Затова с нетърпение очакваме да продължим да се възползваме от неговия принос през останалата част от сезон 2024“, добави шефът на Хаас.

Хюлкенберг прави много силно впечатление от началото на сезон 2024 във Формула 1. Германецът спечели точки в 3 от общо 5 старта и има заслуга за седмото място на Хаас при конструкторите. Добрите резултати помогнаха на германеца да гарантира мястото си в Ауди от сезон 2026 нататък.

Няколко минути след съобщението на Хаас беше потвърдено, че Хюлкенберг ще кара за Заубер от сезон 2025. Опитният германец се завръща в Хинвил след повече от 10-годишно отсъствие. Преди това той караше за Заубер през сезон 2013

Хюлкенберг ще замени някои измежду Валтери Ботас и Гуаню Жу. Очакванията са Заубер да се раздели и с двамата пилоти в края на настоящата година

Хюлкенберг подписа многогодишен договор. Така той ще стане първият пилот на Ауди след влизането на марката в F1 през 2026 г. Нико има над 200 старта във Формула 1 зад гърба си и е важен градивен елемент за продължаващото успешно развитие на отбора от Хинвил. Успоредно с ангажиментите си за екипа на Заубер през сезон 2025, той ще участва отблизо в разработването на първия автомобил на Ауди в F1.

„Много се радваме да посрещнем Нико отново в Хинвил от 2025 г. и да се състезаваме с него във Формула 1. Със своята скорост, опит и отдаденост на екипната работа, той ще бъде важна част от трансформацията на нашия отбор, както и на проекта на Аудивъв Формула 1“, заяви Андреас Зайдл.

„Още от самото начало имаше голям взаимен интерес да изградим нещо дългосрочно заедно. Нико е силна личност. Неговият принос, както в професионален, така и в личен план, ще ни помогне да постигнем напредък както в развитието на автомобила, така и в изграждането на отбора“, добави главният изпълнителен директор на Заубер и бъдещ ръководител на тима на Ауди.

„Завръщам се в отбора, с който работих през 2013 г. Имам хубави спомени за силния отборен дух в Швейцария“, каза Хюлкенберг.

„Перспективата да се състезавам за Ауди е нещо много специално. Когато един немски производител влезе в F1 с такава решителност, това показва каква уникална възможност е за мен. Да представлявам заводския отбор на такава марка автомобили със задвижващ агрегат, произведен в Германия, е голяма чест за мен“, добави настоящият пилот на Хаас.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Audi Sport (@audisport)