Начало Рали Динко Иванов: Важно е колата да е здрава и да не правя...

Динко Иванов: Важно е колата да е здрава и да не правя грешки

110
0

Динко Иванов е един от пилотите, които правят най-силно впечатление в националния шампионат по планински изкачвания тази година. Състезателят на АСК Стара Загора е едва във втория си пълен сезон в клас RC4, но вече печели победи, като постигна две поредни такива в различни дисциплини – на планинско Българка и на рали-спринт в Казанлък. А сезонът не започна добре за него. След проблеми с двигателя във втория кръг в Благоевград, екипът му трябваше да направи ревизия на мотора. Това обаче не му попречи да покаже най-доброто от себе си и своя Ситроен C2 R2. За успехите си в последните състезания и бъдещтите си планове Динко разказа в интервю за ClubS1.

 

– Спечели надпреварата на планинско Българка, как премина състезанието за теб?

– Състезанието премина добре. Най-много участници имаше именно в нашия клас RC4 – 13. Конкуренцията беше голяма. Отидохме с очакването да видим какво ще е поведението на автомобила с новата ревизия на двигателя, дали ще издържи и дали всичко ще е наред. Не си поставяхме цели за предно класиране и резултатът не беше най-важен. Променихме малко настройките на окачването, като го направихме по-меко. Така машината се държеше по-добре. Нямахме технически проблеми. Дано и занапред да нямаме такива. Станахме първи в класа си, като двама от основните ни конкуренти отпаднаха – Димитър Божилов с технически проблем със скоростната кутия и Дилян Станков, който изненадващо отпадна, тъй като е много силен местен пилот, а имаше инцидент и излетя от пътя. Така пред нас пътя се откри и със стабилна и разумна езда във второто и третото преминаване спечелихме. Не сме рискували.

– Последва нова победа, този път на рали-спринт в Казанлък. Това ти беше първо рали в кариерата. Какви емоции изпита и как се сработихте с твоя навигатор Живко Желев?

– Той има доста опит, като беше навигатор на баща ми Данчо Иванов, когато караха в клас А6 с Лада. Така че не му беше за първи път. Просто трябваше да си припомни някои неща. Опасахме трасето, след това си проверихме записките. Предимство ни дава и неговата техническа грамотност, тъй като той е и механик. Това е от голяма полза за мен, тъй като когато има малки дефекти, можем да ги отстраним взаимно и да стигнем до финала. Ако имаме бюджет за още участия на рали-спринт, отново ще заложа на него. Участието ни сега беше за тренировка, а ще видим дали в бъдеще ще караме още на такъв тип надпревари.

 – След проблемите с мотора в последното ти участие имаше ли опасения, че нещо пак може да се случи или беше спокоен?

 – Спокоен бях. Защото аз вярвам в работата на момчетата. Трябва да благодаря на мениджъра на отбора, мой баща и дългогодишен състезател и републикански шампион Данчо Иванов, шеф механика на отбора Христо Пеев, както и на Румен Дянков за добре свършената работа. Всъщност бяхме сменили единствено сегменти. Но бяхме сервизирали и проверили всичко по двигателя, като се надяваме занапред моторът да издържи. Доволни сме от неговото поведение и работа, както и от настройките.

 – Какви участия ти предстоят в следващите кръгове?

– На 9-10 юли предстои 4-ия кръг от планинския шампионат – Раховец, а след това на 23-24 юли планинско Шипка-Дамасцена. Най-вероятно отново ще имаме силна конкуренция в нашия клас. След отпадането ми в Благоевград и слабото представяне в Шумен, тази победа край Сливен ми даде надежди, че мога отново да се боря за по-челни позиции в шампионата.

 – Какви класирания ще гониш в тези състезания?

 – Разбира се всеки гони най-върхово постижение. За нас е важно колата да е здрава и да не правя грешки. Да съм максимално бърз и точен. И резултатът ще дойде сам.

 – След успехите напоследък по-уверен ли си в себе си?

 – Да, вече натрупах 10-12 старта, които дават една добра основа за развитие. По-уверен съм с автомобила, като се опитваме да правим максимално точни настройки.

 – Какво се пожелаваш за в бъдеще?

 – Както всеки състезател, се надявам да имаме повече спонсори, като в същото време спортът ни да бъде повече популяризиран от вас медиите. Тук е мястото да благодаря за подкрепата на моите спонсори – Frahtex ООД, АСК Стара Загора, Hammer plast, TN group, климатици Сервиз, Салон за красота Тринити СтЗ, Оптимал – масла и сервиз, както и адвокат Ганчо Баев.