Начало Автомобили Ето кои са финалистите в Кола на годината 2017 в България

Ето кои са финалистите в Кола на годината 2017 в България

37
0

На специална пресконференция в БТА днес бяха обявени финалистите в отделните категории на конкурса Автомобил на годината 2017 на България. Той се организира от Прес авто клуб България, в които членуват около 40 журналисти, които работят в областта на автомобилния бранш. За приза Автомобил на годината 2017 на България ще спорят: Сitroen C3, Mercedes E-класа, Renault Megane, Suzuki Baleno и Volvo S90.

Във финалната петица на Мнoгофункционалните автомобили влизат Citroen Jumpy, Great Wall Steed 6, Nissan Navara, Peugeot Expert и Toyota Hilux. Надпреварата за наградата най-добър Кросовър на годината 2017 на България е между Ford Edge, Jaguar F-Pace, Peugeot 3008, Seat Ateca и Skoda Kodiaq.

При Еко автомобилите битката ще е между BMW 225xe, BMW 330e, Hyundai Ioniq, Toyota Prius, Volvo XC90 T8 Hybrid и VW e-up, а при Премиум автомобилите между Jaguar F-Pace, Jaguar XF, Lexus RX 450h, Mercedes E-Class и Volvo S90. Най-добър Градски автомобил ще бъде избран между номинациите на Audi Q2, Сitroen C3, Hyundai i20 Active, Mini Cabriolet и Suzuki Ignis.

На пресконференцията бяха изнесени данни, за състезанието на автомобилния парк в нашата страна, който става все по-стар, а тенденция у нас да се продават над 10 пъти повече употребявани автомобили и 2/3 от тях да са на възраст над 15 години. А тази 60% да са над 20 годишни се засилва. Като през 2016 г. у нас на всеки нов автомобил, регистриран в КАТ се регистрират 13 втора ръка (нов внос).

В България има вече над 4 млн. автомобила, като не малка част от тях стоят с месеци на паркингите пред блоковете, замърсяват въздуха и са дори опасни, а първоначалната им цена и поддръжка всъщност изобщо не са евтини.