Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 F1 пилотите предупредени за случаи като инцидента на Райконен

F1 пилотите предупредени за случаи като инцидента на Райконен

74
0
Кими Райконен

Пилотите от Формула 1 получиха предупреждение и напомняне да се връщат на писта след излитане от нея внимателно и сигурно.

Това бе сторено след катастрофата на Кими Райконен на Силвърстоун. Инцидентът се случи, след като финландецът изхвърча от трасето и при последвалото връщане на асфалта изтърва контрола над Ферари-то и се разби.

Световният шампион за 2007 г. не бе наказан от ФИА за станалото. Стюардите установиха, че той е намалил скоростта, след като излетя от пистата и че се е върнал на трасето така, както биха го сторили и други пилоти. Въпросът обаче е бил дискутиран по време на уикенда в Германия.

Според информация на Аутоспорт рейс директорът на ФИА Чарли Уайтинг е обяснил на състезателите, че Райконен е извадил късмет да не бъде санкциониран за станалото. Той е наблегнал на правилото, според което пилотите трябва да се връщат на писта внимателно и така, че да не застрашават колегите си.

Няма промяна в политиката ни (по отношение на подобни случаи). Всичко е написано в правилата: пилот, който излети от трасето, може да се върне, но безопасно и без да е придобил предимство. Според мен Кими не се върна безопасно на пистата и трябваше да внимава повече. На всички състезатели бе напомнено, че не могат да очакват тревата покрай трасетата да е подстригана и поддържана като тази на футболно игрище. Просто не е възможно – коментира Уайтинг.

Катастрофата на Райконен за щастие бе без сериозни последици. Фелипе Маса (Уилямс) свърна в последния момент, виждайки въртящото се Ферари и успя да избегне по-сериозен сблъсък. Самият Кими се отърва с натъртвания и ожулвания. Той обаче бе подложен на сериозни критики от някои наблюдатели, смятащи, че е заслужавал наказание за невниманието си.