Начало Рали ФИА подготвя големи промени в правилата за WRC

ФИА подготвя големи промени в правилата за WRC

46
0
WRC

Международната автомобилна федерация (ФИА) подготвя големи промени в правилата за световния рали шампионат (WRC). Планира се те да влязат в сила за 2017 г., но ще бъдат обсъдени до края на настоящия сезон.

Президентът на WRC комисията Карлос Барбоса обясни, че целта е шампионатът да се освежи и възроди. Според информация на Аутоспорт част от подготвяните промени засягат размера на автомобилите – евентуално преминаване от настоящия сегмент B към D. Други правила са за мощността на двигателите, като идеята била контролиране на горивния поток, за да се позволи на производителите (в определени граници) да използват какъвто агрегат пожелаят.

Сега сме в началото на дискусиите за колите за 2017 г. Принципно говорим за правило за горивния поток, но освен това доста други неща могат да се променят. Проведохме среща с техническата работна група и производителите, сега нещата трябва да се обсъдят в комисията. Скоро ще съм в Женева, за да дискутирам документите с Ярмо (Махонен – рали директорът на ФИА, б.р.), Мишел (Мутон – WRC мендижърът, б.р.) и Жан (Тод – президентът на ФИА, б.р.). Кое е добре, кое не, какво да променим. Това едва ли ще е последното ни виждане по въпроса, но смятам, че се движим в правилна посока. Много неща трябва да се променят във WRC. Необходимо е шампионатът да стане по-голям. Освен това ако боядисате настоящите коли в бяло, няма да ги различите една от друга. Трябва да върнем спектакъла, да направим автомобилите по-атрактивни – обясни Барбоса.

Предлаганите промени за световния рали шампионат вероятно ще бъдат разглеждане на световния съвет за автомобилен спорт на ФИА през декември. Барбоса уточни, че на производителите във WRC е било обещано всичко да е готово до края на 2014 г., за да са наясно какво предстои.