Начало Рали ФИА хомологира Шкода Фабия R5

ФИА хомологира Шкода Фабия R5

114
0

Най-новият рали автомобил на Шкода – Фабия R5 – бе хомологиран от ФИА. Той е базиран на серийната версия на Фабия и наследява Фабия Супер 2000 – най-успешният състезателен модел в историята на Шкода Моторспорт.

„Радваме се, че международната автомобилна федерация ни даде зелена светлина. Сега можем да докажем на практика колко добър е новият ни рали автомобил. В третото поколение на серийния модел Фабия вложихме някои разработени в спорта елементи и получихме най-емоционалната Фабия досега. Тази кола от своя страна се превърна в база за Фабия R5”, коментира доктор Франк Велш, член на борда на компанията, отговарящ за развитието.

Автомобилът е с 1,6-литров турбо двигател, задвижване на четирите колела, петстепенна секвенциална скоростна кутия. Тежи около 1230 кг. Фабия R5 премина интензивен процес на разработка и тестове през последните 15 месеца.

„Чудесно е, че приключихме с хомологацията. Развитието на новата ни рали надежда бе изморителен процес и огромно предизвикателство за целия екип на Шкода Моторспорт и искам да кажа голямо благодаря на всички”, каза от своя страна шефът на спортния департамент на компанията Михал Храбанек.

Фабия R5 покри близо 10 000 км тестове. Изпитанията бяха проведени от редица пилоти, сред които Ян Копецки, Есапека Лапи, Раймунд Баумшлагер и т.н. Те се състояха на различни настилки и екипът бе много доволен от резултатите.

От Шкода вече съобщиха, че към колата има сериозен интерес. Храбанек допълни, че екипът се надява с Фабия R5 да продължи успехите на предходния рали автомобил на компанията.