Начало Рали Фолксваген изравни рекорд с 8 поредни WRC победи

Фолксваген изравни рекорд с 8 поредни WRC победи

64
0
Себастиен Ожие

Екипът на Фолксваген изравни рекорда на Ситроен от 2011 г. – 8 поредни победи в световния рали шампионат – с успеха на Себастиен Ожие в четвъртия кръг от тазгодишното първенство. Това бе четвърти пореден триумф за отбора и общо трети (от четири старта) за световния шампион за 2013 г.

Ожие спечели за четвърти път в Португалия, с което се изравни по победи с Марку Ален (19). Ален обаче е триумфирал 5 пъти в тази надпревара, което французинът все още не е постигнал.

4 победи за 5 години. Не преувеличавам: рали Португалия е едно от любимите ми състезания! Цялата седмица бе фантастична. Първо бе фантастичното шоу Фафе Рали Спринт пред повече от 100 000 зрители, а сега продължаваме защитата на титлата си с още един успех – коментира Ожие. – Подкрепата на запалянковците е много специална тук. Ние самите поехме само нужните рискове в края на надпреварата. Целта ни бе да вземем и трите бонус точки от пауърстейджа. Авансът ни в генералното класиране сега е по-голям, но съперниците не спят – Мико Хирвонен и Мадс Остберг го показаха. Освен това чух, че Марку Ален е некоронованият крал на Португалия с 5 победи в това рали. Догодина и това може да постигнем – това ще е целта ни.

Спортният директор на Фолксваген Йост Капито заяви от своя страна, че постижението на целия отбор е просто невероятно.

Четвърти успех за сезона в една фантастична серия – невероятно съм горд с всички в тима ни. Себастиен и Жулиен Инграсиа бяха в свой собствен клас и напълно заслужиха победата. Андреас Микелсен и Мико Маркула извлякоха максимума от трудна ситуация, демонстрирайки междувременно чудесна зрялост. Същото важи за Яри-Мати Латвала и Мика Антила. Въпреки катастрофата им в петък те успяха да ограничат щетите и да вземат ценни точки за класирането при конструкторите, както и за себе си в пауърстейджа. Могат да са благодарни на механиците ни, без чиито енергични усилия това нямаше да е възможно. Като спортен директор мога да използвам само една дума за всичко това: гордост – допълни Капито.