Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Грожан и Малдонадо очакват труден уикенд в Италия

Грожан и Малдонадо очакват труден уикенд в Италия

46
0
Пастор Малдонадо

Ромейн Грожан очаква да изкара труден уикенд в Италия, където в края на тази седмица ще се проведе 13-ти кръг от световния шампионат на Формула 1.

Френският пилот на Лотус сподели, че харесва пистата Монца заради това, че се отличава от останалите трасета и има невероятна история.

– Чудесно е да се състезаваш на място, където са карали героите ти. Атмосферата около самата писта е страхотна, а феновете на Ферари създават голяма част от нея. Едно от първите ми състезания изобщо в кола бе на Монца през 2003 г. Тогава бях в категория, която се казваше Формула Листа. Победих там и след това спечелих всичките надпревари от дебютния си сезон в тази дисциплина. Освен това някои от най-добрите резултати в кариерата ми са постигнати точно на Монца, така че имам чудесни спомени. Смятам обаче, че предстоящият уикенд ще е труден за нас. На хартия не е от стартовете, където можем да се представим силно. Но ще се борим упорито, както винаги, за да извлечем максимума от сесиите и надпреварата, за да наберем инерция за Сингапур по-късно през септември. Там би трябвало да сме по-силни и трасето да пасне повече на Е22 – обясни Грожан.

Според Грожан болидите ще са по-трудни за управление на италианската писта в сравнение с миналогодишните заради намаленото аеропритискане. Той обаче отбеляза, че положението е едно и също за всички. Освен това спомена, че Лотус ще има специална спецификация на задното крило за Монца:

– Ключът ще е колата да е максимално бързо от гледна точка на аеродинамиката, за да наваксаме някаква част от изоставането си в скоростта на правите. Ще трябва да внимаваме за износването на гумите. За нас ще е трудно още на завоите Лесмо и Параболика, както и на Аскари, защото колкото по-ниско е аеропритискането, толкова по-трудно се постига добро сцепление. Намирането на компромис е трудно, но съм убеден, че отборът ще намери оптимален вариант.

Пастор Малдонадо също харесва и пистата, и страната. И той е печелил надпревари на италианското трасе, и дори е живял наблизо в началото на кариерата си в Европа.

– Със сигурност ще е труден уикенд за нас, за екипа на Лотус. На Монца се иска мощност и ниско аеропритискане, така че предизвикателството е голямо. Според мен ще е интересно да видим тазгодишните коли там – ще имаме уникалната възможност да измъкнем максимума от тях. Няма да е леко, но ще сторим всичко по силите си, за да оставим случилото се на Спа зад гърба си – сподели венецуелецът.