Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън с първа победа за сезона

Хамилтън с първа победа за сезона

64
0

Люис Хамилтън с Мерцедес спечели изключително интересното състезание за Гран при на Монако и записа първата си победа за сезона. Британецът избра отлична стратегия и се възползва максимално от грешката на екипа на Ред Бул, за да завърши пред Даниел Рикиардо. Австралиецът водеше през по-голяма част от състезанието, но при спирането си в бокса за гуми за сухо неговите механици не бяха готови с всички гуми и той загуби страшно много време. Така той се върна на пистата зад Хамилтън и не успя да го изпревари, въпреки че имаше няколко възможности да го стори. В същото време лидерът в шампионата Нико Розберг нямаше скорост на мокрото трасе, а при смените на гуми загуби няколко позиции и в крайна сметка остана едва 7-и. Пред него се наредиха Перес, който донесе първия подиум на Форс Индия за сезона, Фетел, Алонсо и Хюлкенберг.

Заради наводненото трасе състезанието започна зад кола за сигурност, а всичко пилоти бяха с гуми за напълно мокра писта. Във втората обиколка Дани Квят влезе в бокса за смяна на волана на болида си. След дълъг престой в пита, той се върна на трасето, но излезе на една обиколка зад колоната. В 4-ия тур руснакът отново спря в пита, тъй като се оказа, че проблемът не е оправен. В 8-ата обиколка сейфтикарът се прибра и състезанието започна. Поведе Рикиардо, пред Розберг, Хамилтън и Фетел. В бокса влезе Магнусен, който сложи гуми интермедия. Палмър с другия болид на Рено се разби в мантинелите на старт-финалната права и отпадна. Това предизвика виртуална кола за сигурност.

 

 

Бътън, Насър и Квят също минаха през бокса за гуми интермедия. В 10-ата обиколка състезанието отново бе подновено. Хамилтън започна да притиска Розберг, а по-назад Райконен се удари на фибата и след инцидента без да иска блокира Грожан. Французинът загуби няколко позиции, а Кими отпадна, след като предното му крило влезе под колата. Отпред само за няколко тура Рикиардо натрупа 8 сек аванс пред Розберг.

 

 

В 14-ата обиколка и Фетел сложи гуми интермедия, а тур по-късно същото стори Алонсо. Преднината на Рикиардо пък вече бе 12 сек. Хамилтън изпревари Розберг, като по-късно стана ясно, че видимо по-бавният Нико е получил нареждане от отбора да пропусне съотборника си. Междувременно масово пилотите започнаха да спират за смяна на гуми и поставяне на интермедия. Тези, които ги поставиха бяха доста по-бързи и започнаха да си пробиват път напред. От челото Розберг постави първи интермедия. Маса стори същото, след като се движеше доста бавно и задържаше пилотите зад себе си. В 21-ия тур Квят и Магнусен се сблъскаха и отпаднаха.

 

 

Розберг пък излезе само на метри пред групичката на Перес, Фетел, Хюлкенберг и Сайнц. Серхио бе успял да мине пред Себастиан при спиранията в бокса.

Най-после в 23-ата обиколка Рикиардо направи своя питстоп и се върна на втора позиция, зад Хамилтън. Люис продължи да върти обиколки с гумите за изцяло мокро с идеята да не слага изобщо интермедия, а направо да мине на „сухи“ гуми. По-назад в колоната Верстапен изпреварваше съперниците си един след друг и се изкачи до 10-ата позиция.

В 31-ата обиколка Харианто първи сложи сухи гуми – ултрасофт. На следващата обиколка Хамилтън също спря за сликове, последван веднага от Розберг.

 

 

В 32-ата логично и Рикиардо спря, поставяйки суперсофт, но механиците му не бяха готови с гумите и се забавиха толкова много, че при връщането си на пистата се озова зад Хамилтън и загуби лидерството. Веднага обаче австралиецът настигна Люис и в 34-ата обиколка атакува при спирането за шикана след тунела, но шампионът затвори вътрешната траектория. В 35-ата от надпреварата отпадна Макс Верстапен, който се разби на завоя Масне. В челото след смените трети излезе Перес, пред Фетел, Алонсо и Розберг. Нико загуби най-много при смените.

 

 

Рикиардо продължи с атаките си, а Хамилтън, който не можеше да загрее гумите си, отново го блокира, като принуди британецът да мине напряко през шикана. В следващите обиколки обаче гумите на Хамилтън загряха и той започна да се откъсва напред. В 50-ата обиколка двете коли на Заубер се сблъскаха, което предизвика виртуална кола за сигурност. След приключването на периода Рикиардо отново пробва да изпревари Хамилтън на шикана след тунела, но британецът защити добре позицията си.

До края ще се запомни грешката на Фетел в завоя Масне, като германецът успя да избегне сблъсък със стената, както и опитът на Розберг да изпревари Алонсо. Нико успя да мине пред съперника си, но стори това пресичайки шикана и трябваше да върне позицията. В самия край обаче над пистата леко заваля и Хюлкенберг мина пред Розберг, заемайки 6-ата позиция. Розберг остана едва 7-и, а зоната на точките допълниха Сайнц, Бътън и Маса.