Начало Рали Латвала би Ожие и триумфира у дома

Латвала би Ожие и триумфира у дома

30
0
Латвала

Яри-Мати Латвала с Фолксваген Поло спечели домашното си рали Финландия, 9-и кръг от WRC. Той води здрава битка през цялата надпревара със съотборника си Себастиан Ожие, но този път показа здрави нерви и успя да триумфира в надпреварата с аванс от 13.7 сек. Решителните секунди аванс Латвала натрупа в събота, когато успя да дръпне от 2.6 сек в началото на деня до 13.2 сек в неговия край.

Този аванс Латвала успя да задържи в неделя, като караше бързо и сигурно, без да поема излишни рискове. Ожие от своя страна също не предприе силна атака, задоволявайки се с второто място. А то му позволи да увеличи преднината си в шампионата на цели 89 точки.

Трети в надпреварата се нареди Мадс Остберг със Ситроен DS3, който изостана на 1:36.8 мин от победителя. Норвежецът се възползва от проблемите на своя съотборник Крис Мийк. В събота Мийк, който успяваше да следва Латвала и Ожие, получи проблем със скоростната кутия. След това допунса грешка, излетя от пътя и загуби едно от колелата си. Това означаваше край на ралито за него.

Така 4-и се намеси Тиери Ньовил с Хюндай, но на близо 4 мин от водача. Пети остана От Танак от екипа на М-Спорт с Форд Фиеста RS, който успя да навакса доста позиции, след като в петък счупи предно ляво окачване след удар в камък в 3-ата отсечка и загуби много време, изоставайки 10-и.

Доста от кандидатите за подиума имаха проблеми. Елфин Еванс от М-Спорт също удари камък в 4-ата отсечка и повреди задното си окачване. Андреас Микелсен с третия заводски Фолксваген вървеше 6-и, но се преобърна в 5-ата отсечка и разби сериозно своя автомобил. Това му коства отпадане. Същата съдба имаше и Роберт Кубица с Форд Фиеста RS заради проблеми с алтернатора.